Arbeidsovereenkomst protesterende machinist NS ontbonden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Arbeidsovereenkomst protesterende machinist NS ontbonden
Almere, 06 december 2017

De kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland ontbindt per 1 januari 2018 de arbeidsovereenkomst van een machinist die in juli van dit jaar in Amsterdam betrokken was bij incidenten op het spoor na een werkoverleg van het Amsterdams Machinisten Kollektief (AMK).

Onrechtmatige actie

Een groep werknemers van NS heeft na het werkoverleg het treinverkeer rond het station Amsterdam CS ernstig verstoord. In totaal konden ongeveer 75 treinen niet vertrekken. Enkele actievoerders trokken aan de noodrem. Ook werd er gedreigd om de sporen te betreden. Met de actie wilden zij de onvrede bij het personeel onder de aandacht brengen. De kantonrechter oordeelt dat er geen collectieve onderhandelingen gaande waren en dat de actie enkel diende om stoom af te blazen. De actie valt niet onder het collectieve actierecht en is daarom onrechtmatig. 

Ernstig verwijtbaar

De machinist in deze zaak trad op als woordvoerder van het AMK. Hij voerde telefoongesprekken met het Regionale Besturingscentrum en de Treindienstleiding van NS. Hij probeerde op deze manier het treinverkeer stil te (laten) leggen. Het is niet doorslaggevend of hij de initiator van de actie was. Zijn betrokkenheid en het bewust aansturen op het stilleggen van het treinverkeer is voldoende om zijn handelen als ernstig verwijtbaar aan te merken. De machinist heeft daarom geen recht op een transitievergoeding.

Uitspraken

Meest gelezen berichten