BOPZ opname en veroordeling voor bedreiging GGZ-behandelaars

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > BOPZ opname en veroordeling voor bedreiging GGZ-behandelaars
Utrecht , 31 juli 2015

De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt een 23-jarige verdachte uit Utrecht voor de bedreiging van hulpverleners van een GGZ-instelling. De rechtbank legt niet alleen een straf op, maar verleent ook een civielrechtelijke BOPZ-machtiging tot verplichte opname in een psychiatrisch ziekenhuis.

De verdachte bedreigde op 5 maart 2015 in Utrecht zijn behandelaars in een separeercel met een schroevendraaier en vernieldedaarbij een matras. Op 11 april 2015 bedreigde hij wederom twee verplegers. De man verbleef in de gewone ggz-instelling in het kader van een BOPZ-maatregel. De rechtbank veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 120 dagen. Deze tijd heeft hij ook al in voorlopige hechtenis doorgebracht.

 
De meervoudige strafkamer combineerde de behandeling van de strafzaak  met de behandeling van de zaak in het kader van de wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (BOPZ). Bij een BOPZ-maatregel geeft een civiele rechter een machtiging tot onvrijwillige opname in een psychiatrische instelling. De eerdere BOPZ-maatregel van de verdachte was opgeheven tijdens de voorlopige hechtenis.
 
Volgens een deskundige is langdurige en intensieve klinische psychotherapeutische behandeling van de verdachte noodzakelijk om herhaling te voorkomen. Deze behandeling is volgens de deskundige voor deze verdachte binnen het strafrechtelijk kader onmogelijk.
 
Omdat de officier van justitie om een BOPZ-maatregel had gevraagd en ook de verdachte en zijn advocaat medewerking verleenden, kon de rechtbank in beide zaken tegelijkertijd beslissen. De verdachte wordt vooralsnog voor de duur van zes maanden verplicht opgenomen in een speciaal bij hem passende psychiatrische instelling. 

Uitspraken

Meest gelezen berichten