B&W Hilversum mag met Oud&Nieuw vuurwerk in het centrum verbieden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > B&W Hilversum mag met Oud&Nieuw vuurwerk in het centrum verbieden
Utrecht, 19 november 2015

Het college van B&W in Hilversum is bevoegd om het winkel- en uitgaanscentrum van Hilversum aan te wijzen als gebied waar het met de jaarwisseling verboden is vuurwerk af te steken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland vandaag bepaald in een beroepsprocedure die een aantal vuurwerkhandelaren bij de bestuursrechter waren begonnen.

Voorzieningenrechter

De voorzieningenrechter oordeelde in december 2014 nog dat niet het college, maar alleen de burgemeester bevoegd is om voor een vuurwerkverbod een gebied in de stad aan te wijzen. Daarom mocht er tijdens de voorbije jaarwisseling wel vuurwerk worden afgestoken in het winkel- en uitgaanscentrum van Hilversum.

Gevaar en overlast

Het gaat in dit geval om een op de openbare orde gerichte bestuurs- en beheerstaak van het college ter preventie van gevaar, schade of overlast. Met het verbod wil B&W namelijk bereiken dat tijdens de toekomstige jaarwisselingen (mogelijk) gevaar en overlast van vuurwerk in het drukke winkel- en uitgaansgebied, wordt tegengegaan. De rechtbank oordeelde dat dit een bevoegdheid is van B&W. De rechtbank woog hierbij mee dat het verbod niet ziet op feitelijke en concrete ordeverstoringen waartegen onmiddellijk en daadkrachtig opgetreden moet worden. In dat geval is de burgemeester exclusief bevoegd.

Financiële belangen

Bij het aanwijzen van het gebied hoefde het college geen rekening te houden met de financiële belangen van de vuurwerkhandelaren

Duidelijk

De rechter oordeelde ook dat het besluit voldoende duidelijk is. De handelaren vonden van niet, omdat de gemeente wel in het centrum fop- en schertsvuurwerk zoals sterretjes wil toestaan. De gemeente heeft toegezegd dit in berichtgeving over het vuurwerkverbod nog eens duidelijk te maken. Ook oordeelde de rechter dat voldoende duidelijk is dat het vuurwerkverbod geldt voor alle plaatsen binnen het aangewezen gebied, waaronder ook bijvoorbeeld dakterrassen en binnenplaatsen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten