Beslag op Vestingwerken Naarden opgeheven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Beslag op Vestingwerken Naarden opgeheven
Lelystad, 14 januari 2016

De voorzieningenrechter heft het beslag op dat de gemeente Naarden eerder legde op de Vestingwerken. Dat is de uitkomst van een kort geding tussen De Staat der Nederlanden en de gemeente Naarden.

Beslag

De gemeente Naarden legde op 22 december 2015 beslag op de Vestingwerken van Naarden. Hiermee wilde de gemeente voorkomen dat de Vestingwerken worden overgedragen van de Rijksoverheid aan de Stichting NMo, een particuliere monumentenstichting. De levering aan de NMo staat gepland op 15 januari 2016.

Koopovereenkomst

De Staat heeft op 8 december 2015 een koopovereenkomst gesloten met de Stichting NMo waarbij 29 Rijksmonumenten, waaronder de Vestingwerken, aan de stichting worden overgedragen ter uitvoering van het regeerakkoord uit oktober 2012 om overtollige gebouwen af te stoten.

Geen voorkeursrecht

De gemeente Naarden beroept zich op haar voorkeursrecht om de Vestingwerken te kopen op grond van de Regeling materieelbeheer Rijksoverheid 2006. De voorzieningenrechter oordeelt dat de gemeente Naarden geen voorkeursrecht heeft, omdat de Minister voor Wonen en Rijksdienst van zijn afwijkingsbevoegdheid gebruik heeft gemaakt.

Uitspraken

Meest gelezen berichten