Bewindvoerster krijgt celstraf voor verduistering

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Bewindvoerster krijgt celstraf voor verduistering
Utrecht, 21 januari 2015

De rechtbank Midden-Nederland heeft een 48-jarige verdachte uit Bilthoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De vrouw verduisterde ruim € 90.000 van tien personen van wie zij de bewindvoerder of curator was. Daarnaast heeft verdachte geld verduisterd van haar werkgever.

Verdachte is gedurende een lange periode doorgegaan met het stelselmatig en op geraffineerde wijze verduisteren van geldbedragen. Om ervoor te zorgen dat haar frauduleuze handelwijze niet aan het licht zou komen, heeft de vrouw valse verklaringen opgemaakt en een onjuiste rekening en verantwoording naar de rechtbank verstuurd.

Verdachte had als bewindvoerder en curator niet alleen een verantwoordelijke functie, maar ook een voorbeeldfunctie. Door het verduisteren heeft verdachte niet alleen op schaamteloze wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen dat in haar werd gesteld, maar ook het instituut van bewindvoering en ondercuratelestelling in diskrediet gebracht.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf meegewogen dat de strafzaak tegen de verdachte al sinds begin 2012 loopt. Hierom legt de rechtbank een iets lagere straf op dan geëist door de officier van justitie. De rechtbank heeft bepaald dat de verdachte ook de materiële schade van haar slachtoffers moet vergoeden. Dit komt in totaal neer op een bedrag van ruim €70.000.

Meest gelezen berichten