Celstraf voor aanrijden motorrijder in Utrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Celstraf voor aanrijden motorrijder in Utrecht
Utrecht, 06 juli 2017

Een 44-jarige man uit Nieuwegein is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast legt de rechtbank een rijtontzegging op van 3 jaar. De man reed in 2016 in Utrecht onder invloed van alcohol en zonder geldig rijbewijs een motorrijder aan.

Rijbewijs

De verdachte reed al 14 jaar rond met een Kameroens rijbewijs dat niet geldig is in Nederland. Hij verklaarde dat hij niet wist dat het ongeldig was. De rechtbank gaat hieraan voorbij, omdat hij ook aangaf dat hij bij de gemeente en het CBR heeft geïnformeerd naar de status van zijn Kameroense rijbewijs. Hier is hem verteld dat hij die niet kan inwisselen en opnieuw examen moet doen.

Zeer onvoorzichtig

Uit het dossier blijkt dat de man onvoldoende rechts heeft gehouden en in een flauwe bocht op de verkeerde weghelft is terechtgekomen. In de strafoplegging moet de juridische mate van schuld worden meegenomen. De rechtbank oordeelt dat het rijgedrag in combinatie met het ongeldige rijbewijs en alcoholgebruik, zeer onvoorzichtig is.

Zwaar lichamelijk letsel

Door de aanrijding is de motorrijder zwaar gewond geraakt. Het slachtoffer is nog steeds aan het herstellen van de aanrijding en heeft groot psychisch leed. Hij kan zijn hobby’s en werk niet meer uitvoeren. Ook zijn toekomstplannen zijn vergooid. De rechtbank rekent dit de verdachte zwaar aan.

Straftoemeting

De rechtbank wijkt af van de eis van de officier van justitie. Dit heeft te maken met de mate van schuld. De rechtbank vindt in tegenstelling tot de officier van justitie dat het gedrag van de man niet grenst aan roekeloos rijgedrag. De rechtbank merkt daarbij op dat dit een juridische kwalificatie is, die vaak anders is dan ‘roekeloosheid’ in het normale spraakgebruik.

Uitspraken

Meest gelezen berichten