Celstraf voor dodelijke steekpartij Amersfoort

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Celstraf voor dodelijke steekpartij Amersfoort
Utrecht, 28 juni 2017

De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt een 51-jarige man uit Amersfoort tot een gevangenisstraf van acht jaar voor de doodslag op een 25-jarige man. De verdachte heeft het slachtoffer op 27 november 2016 in Amersfoort van het leven beroofd door hem in de buik te steken.

Confrontatie

Door de verdachte werd aan het einde van een familiefeest een opmerking gemaakt over de moeder van het latere slachtoffer. Dit was aanleiding voor een confrontatie tussen de verdachte en het slachtoffer. Getuigen hebben verklaard dat het slachtoffer door meerdere personen werd tegen gehouden, maar wist los te komen en vervolgens achter verdachte aan ging.

Geen noodweer

De rechtbank is van oordeel dat de verdachte er op dat moment vanuit mocht gaan dat hij aangevallen zou worden en dat daarmee sprake was van een noodweersituatie. De rechtbank is echter van mening dat het door verdachte gekozen verdedigingsmiddel, namelijk het steken met een mes, in die situatie disproportioneel was. Daarom is er geen sprake geweest van noodweer.

Passende straf

De rechtbank is vanwege de ernst van het feit, van oordeel dat een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf van lange duur de enige passende straf is. De verdachte heeft de partner, de familie, vrienden en bekenden van het slachtoffer groot en onherstelbaar leed toegebracht. De rechtbank wijkt af van de eis van de officier van justitie omdat er wel sprake is geweest van een noodweersituatie.

Uitspraken

Meest gelezen berichten