Celstraf voor veroorzaken levensgevaarlijk explosiegevaar

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Celstraf voor veroorzaken levensgevaarlijk explosiegevaar
Utrecht, 28 juli 2015

De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt een 43-jarige verdachte tot een gevangenisstraf van 15 maanden waarvan 9 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. De man veroorzaakte levensgevaarlijk explosiegevaar op 9 april 2015 in flat aan de Nigerdreef in Overvecht.

Poging veroorzaken ontploffing
De verdachte maakte ‘s ochtends vroeg de gasslang van zijn fornuis los waardoor gas de woning instroomde. De kans op ontploffing was reëel. De politie zag bij het binnentreden van de woning dat de verdachte een aansteker in zijn hand had. Maar ook het aanslaan van een elektrisch apparaat, zoals een koelkast, had tot een explosie kunnen leiden.
’s Ochtends vroeg is de kans bovendien zeer groot dat minstens een deel van de bewoners van omliggende woningen thuis was. Daarnaast zijn verschillende personen, waaronder de politie en hulpverleners, in de buurt van de woning gekomen. Hieruit leidt de rechtbank af dat er levensgevaar voor anderen was.
 
Bedreiging
Het Openbaar Ministerie vervolgde de man ook voor bedreiging. Voor een bewezenverklaring van dit feit moet uit de tenlastelegging duidelijk worden wie bedreigd is en welke feitelijke handelingen daarvoor zijn gepleegd. Omdat die feitelijke handelingen niet voldoende zijn opgenomen in de tenlastelegging, verklaart de rechtbank dit deel van de dagvaarding nietig.
 
Strafmaat
De handelingen van de verdachte hebben grote impact gehad op omwonenden en mensen die ter plaatse waren. De rechtbank vindt een gevangenisstraf van 15 maanden in beginsel op zijn plaats.
Deskundigen achten de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar en adviseren behandeling van de verdachte. De rechtbank legt daarom een deel van de gevangenisstraf (9 maanden) voorwaardelijk op. Aan de voorwaardelijke gevangenisstraf heeft de rechtbank een aantal voorwaarden verbonden, waaronder een klinische behandeling en aansluitend een ambulante behandeling en reclasseringstoezicht. Hier is een proeftijd van drie jaar aan verbonden.

Uitspraken

Meest gelezen berichten