Chateau de la Garde hoeft verkoop ‘ZoMerlot’ niet te staken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Chateau de la Garde hoeft verkoop ‘ZoMerlot’ niet te staken
Utrecht, 30 augustus 2017

Wijnhandelaar Chateau de la Garde hoeft de verkoop van flessen ‘ZoMerlot’-wijn niet te staken. De voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland oordeelde vandaag dat er geen sprake is van verwarringsgevaar.

Sum-merlot en ZoMerlot

Wijnimporteur LFE is de houder van merknaam ‘Sum-merlot’ voor wijn en stapte naar de rechter. Chateau de la Garde maakt volgens het bedrijf inbreuk op haar (Benelux)merkrecht door het gebruik van de aanduiding ‘ZoMerlot’. Deze wijn wordt sinds juni 2017 verkocht onder het woordmerk La Tulipe. LFE heeft nog geen flessen ‘Sum-merlot’ op de markt gebracht.

Geen verwarringsgevaar

De vraag was of het wijnkopende publiek door de aanduiding ‘ZoMerlot’ in verwarring kan raken, doordat de ZoMerlot voor een Sum-merlot wordt aangezien of doordat het publiek een verband veronderstelt tussen LFE en Chateau de la Garde. Dat is volgens de rechter niet het geval omdat beide aanduidingen vooral een omschrijving van een zomerse merlotwijn inhouden. Chateau de la Garde gebruikt de aanduiding ‘ZoMerlot’ alleen in combinatie met het woordmerk La Tulipe. LFE heeft nog geen flessen ‘Sum-merlot’ op de markt heeft gebracht. Het publiek heeft daardoor nog geen beeld bij dit merk. Door het gecombineerde gebruik van het teken met het merk La Tulipe zal voor de gemiddelde consument duidelijk zijn dat ZoMerlot uit de reeks La Tulipe-wijnen komt.

Uitspraken

Meest gelezen berichten