Domeinnaamhouder moet artikelen verwijderen van misdaadwebsite

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Domeinnaamhouder moet artikelen verwijderen van misdaadwebsite
Utrecht, 26 oktober 2018

De domeinnaamhouder van een Nederlandse website waarop misdaadartikelen staan moet artikelen over twee Utrechtse ondernemers verwijderen of de website buiten gebruik stellen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland vandaag beslist in een kort geding.

Ongefundeerde beschuldigen

De ondernemers worden in artikelen op de website beschuldigd van betrokkenheid bij onder andere een moord. Deze beschuldigingen zijn ongefundeerd. De auteur van de artikelen is anoniem en zijn identiteit wordt afgeschermd door de domeinnaamhouder. De domeinnaamhouder heeft de domeinnaam verworven met het doel de auteur anoniem te houden en weigert de artikelen te verwijderen of de website buiten gebruik te stellen, hoewel hij daartoe wel in staat is.

Verwijderen of buiten gebruik

De rechter oordeelt nu dat de domeinnaamhouder alle berichtgeving over de ondernemers en hun bedrijf  alsnog binnen 24 uur moet verwijderen. In het geval dat daar niet tijdig aan wordt voldaan moet de domeinnaamhouder de website buiten gebruik stellen. Als ook daar niet aan wordt voldaan geldt dit vonnis als een verzoek van de domeinnaamhouder aan SIDN tot onmiddellijke buitengebruikstelling van de website. 

Uitspraken