Drie jaar cel voor doodslag baby

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Drie jaar cel voor doodslag baby
Utrecht, 24 april 2015

Een 25-jarige man uit Utrecht is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor het veroorzaken van de dood van zijn dochtertje van een maand oud in oktober 2013. De rechtbank achtte doodslag en mishandeling bewezen.

Het meisje overleed op 22 oktober in het ziekenhuis aan een hersenletsel. Ze had bloedingen binnenin de hersenen, onder het hersenvlies, achterin het oog en breuken in de rib en knie. Uit onderzoek is gebleken dat zij door geweld om het leven is gekomen. De rechtbank is van oordeel dat de verdachte zijn dochtertje vier dagen eerder, op 17 oktober zo heftig heeft geschud, dat zij daardoor is overleden.

Eind september kneep de verdachte het meisje, toen tien dagen oud, in haar wang. Zij liep hierdoor een blauwe plek op. Dit feit bevestigt voor de rechtbank dat de man niet in staat was om op goede manier om te gaan met zijn vermoeidheid en het onbekende dat hoort bij het prille vaderschap. De verdachte had moeten kunnen weten dat als je een baby blootstelt aan ernstige geweldshandelingen, zoals het schudincident, de kans groot is dat het kind hieraan komt te overlijden.
 
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met straffen die in vergelijkbare zaken zijn opgelegd en met het feit dat de man eerder is veroordeeld voor geweldsdelicten. Naast de drie jaar gevangenisstraf wordt ook een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden ten uitvoer gelegd. 

Uitspraken

Meest gelezen berichten