EenVandaag moet item over burenconflict Leersum rectificeren

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > EenVandaag moet item over burenconflict Leersum rectificeren
Lelystad, 10 oktober 2017

EenVandaag (AVROTROS) moet het televisie-item ‘Het monster van Leersum spreekt’ verwijderen en rectificeren. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland gisteren bepaald. De buurman stapte naar de rechter omdat hij vond dat EenVandaag tijdens de uitzending van 12 augustus een foute voorstelling van zaken gaf en zijn reputatie daardoor is aangetast.

Onbetrouwbaar beeld

In het verleden is er een conflict geweest tussen de buren over het recht van overpad. Dit conflict wordt op een onjuiste manier besproken. Het item geeft het beeld dat eiser de 81-jarige buurman wilde beletten zijn huis te kunnen bereiken. En zelfs dat het geschil tussen partijen is ontstaan omdat dit het doel zou zijn van de eisende partij. Dit is feitelijk onjuist. Deze feitelijke onjuistheid weegt zwaar. De door de presentatrice aan het begin van de uitzending gestelde vraag of de 81-jarige buurman de enige schuldige is in dit conflict lijkt immers door de presentatie van EenVandaag daarmee ook direct te zijn beantwoord. Dit wordt versterkt door de opmerking dat zij door een gesprek met twee ‘buurtbewoners’ een heel ander beeld heeft gekregen van het “monster van Leersum”.

Buurtbewoners

Bij de introductie van de twee ‘buurtbewoners’ die de presentatrice uitgebreid spreekt wordt het beeld opgeroepen dat zij uit eigen waarneming kunnen verklaren over het conflict. Aan de kijkers wordt niet verteld dat zij sinds 2015 3,9 kilometer (hemelsbreed) van de man af wonen. Ook voor 2015 waren zij geen directe buren. Daar komt bij dat niet wordt genoemd dat zij vrienden zijn van de zoon van de 81-jarige man.

Kritische vragen

Er is in de uitzending bewust afgezien van hoor en wederhoor. Dat mag in beginsel. Maar de rechtbank oordeelt dat er in de uitzending ernstige feitelijke onjuistheden zijn vermeld. Én dat de verslaggeefster geen enkele kritische vraag heeft gesteld of kanttekening heeft geplaatst. Dat alles maakt de uitzending onrechtmatig en dat de eisende partij is in zijn eer en goede naam aangetast. De rechtbank bepaalt dat de uitzending binnen twee werkdagen verwijderd moet worden. Ook moet EenVandaag zeven dagen lang een rectificatie op de website plaatsen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten