Geen pers en publiek bij hoger beroep grensrechterzaak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Geen pers en publiek bij hoger beroep grensrechterzaak
Leeuwarden, 29 augustus 2013

Bij de behandeling van het hoger beroep in de zogeheten grensrechterzaak wordt geen pers of publiek toegelaten. De rechtbank Midden-Nederland liet bij de behandeling van die spraakmakende zaak eerder dit jaar wel pers toe, maar het gerechtshof Arnhem–Leeuwarden handhaaft de regel dat de deuren gesloten blijven bij rechtszaken tegen minderjarigen.

Apart behandelen

Grensrechter Richard Nieuwenhuizen werd in december vorig jaar belaagd door boze voetballers en een voetbalvader. Hij werd mishandeld en stierf kort daarna. De rechtbank behandelde in juni de zaken tegen alle verdachten (6 minderjarigen en 1 volwassene) tegelijkertijd. De pers kon in een aangrenzende zaal meekijken. “Die openbaarheid was een uitzondering”, zegt persraadsheer Geo Dam van het gerechtshof. “Daar wordt soms voor gekozen in verband met grote maatschappelijk commotie. In dit geval speelde ook mee dat een van de verdachten meerderjarig was. Het hof kiest er echter voor alle zaken apart te behandelen en in de jeugdzaken de hoofdregel van gesloten deuren te handhaven.”

Waarheidsvinding

Reden is niet alleen bescherming van de privacy van de verdachten, die in het jeugdstrafrecht extra zwaar weegt, maar ook het belang van waarheidsvinding. “Verschillende advocaten hebben aangegeven dat hun cliënten niet vrij kunnen verklaren als er journalisten of andere toehoorders bij zijn”, zegt Dam. “Gesloten behandeling betekent dat alleen een ouder of voogd van de verdachte bij de zitting aanwezig mag zijn. Daarnaast wordt toegang verleend aan de nabestaanden van het slachtoffer. En advocaten mogen uiteraard de zitting van hun eigen cliënt bijwonen.”

Openbaar

Om pers en publiek tegemoet te komen, mogen journalisten wel het requisitoir bijwonen -waarin de advocaat-generaal zijn eis toelicht – en de pleidooien van de advocaten. “Dat is al bijzonder in jeugdzaken”, zegt Dam. “Bovendien is de behandeling van de zaak tegen de meerderjarige verdachte wel openbaar; daar kan iedereen die belangstelling heeft bij zijn.”

Het hoger beroep in de grensrechterzaak wordt naar verwachting in oktober en/of november behandeld.

Uitspraken

Meest gelezen berichten