Geldboete voor aanzetten tot haat tegen moslims op Pegidabijeenkomst

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Geldboete voor aanzetten tot haat tegen moslims op Pegidabijeenkomst
Utrecht, 12 oktober 2016

Een 65-jarige vrouw uit Rotterdam heeft zich vorig jaar tijdens een toespraak in Utrecht schuldig gemaakt aan het aanzetten tot haat, discrimineren en beledigen van moslims. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de vrouw tot een geldboete van €800,- waarvan €400,- voorwaardelijk.

Aanzetten tot haat en discriminatie

De vrouw zei tijdens de speech: “Een andere reden om moslims te verachten en te haten is hun krankzinnige ideologie. Want het is nooit de religie van vrede.” De vrouw maakt in haar uitlatingen gebruik van de woorden “verachten” en “haten” en maakt geen onderscheid tussen religie en ideologie. Door de uitlating worden moslims als groep weggezet en in een kwaad daglicht gesteld. De rechtbank oordeelt dat de vrouw zich in het openbaar schuldig heeft gemaakt aan belediging, het aanzetten tot haat tegen, en de discriminatie van moslims.

Geldboete

De vrouw is niet eerder veroordeeld voor vergelijkbare feiten en dus een first offender. Volgens de richtlijnen van het Openbaar Ministerie is, voor first offenders, een boete van €350,- op zijn plaats, waarbij een propagandistisch optreden strafverzwarend werkt. De rechtbank oordeelt dat hier sprake van is, aangezien de vrouw de uitlatingen deed voor een groep mensen bij een demonstratie, en vervolgens de tekst op Facebook heeft geplaatst. Naast een onvoorwaardelijke boete van €400,- is een voorwaardelijke boete van €400,- op zijn plaats omdat de vrouw nog steeds speeches geeft.

Uitspraken

Meest gelezen berichten