Gemeente Amersfoort moet schadevergoeding aan ex-gedetineerde gedeeltelijk betalen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Gemeente Amersfoort moet schadevergoeding aan ex-gedetineerde gedeeltelijk betalen
Utrecht, 08 april 2015

De kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland oordeelde vandaag dat de gemeente Amersfoort inbreuk heeft gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van een ex-gedetineerde in juni 2014. De gemeente Amersfoort heeft onrechtmatig gehandeld en de ex-gedetineerde heeft door het handelen van de gemeente immateriële schade opgelopen. De gemeente Amersfoort moet een bedrag van €4.000,- in plaats van €8.000,- aan de ex-gedetineerde betalen.

Gemeente ging te ver

In juni 2014 heeft de gemeente de woonlocatie van een eerder veroordeelde zedendelinquent bekendgemaakt om escalatie te voorkomen. De rechter oordeelde dat er op dat moment onvoldoende aanleiding was om bekendheid te geven aan de woonlocatie van de ex-gedetineerde op de manier waarop de gemeente dat heeft gedaan. De rechter begrijpt dat de gemeente de regie zelf in handen heeft willen houden, maar oordeelde ook dat de gemeente daar te ver in is gegaan.

Terughoudender

De gemeente maakte zonder voldoende aanleiding de naam van de ex-gedetineerde, zijn veroordeling, het appartementencomplex waar hij zich had gevestigd, zijn financiële positie, de strubbelingen tussen hem en de gemeente, bekend. Ook organiseerde de gemeente een bewonersbijeenkomst, politietoezicht en stelde een telefoonlijn open. De rechter oordeelde dat er op dat moment (nog) geen aanwijzingen waren van mogelijke maatschappelijke onrust of van directe dreiging van recidive door de ex-gedetineerde. Van de gemeente had in dit stadium een meer terughoudende wijze van informatievoorziening mogen worden verwacht.

Eigen schuld

De gemeente had ook eigen schuld van de ex-gedetineerde aan de orde gesteld. De ex-gedetineerde heeft zelf de eerste stap gezet in het mogelijk openbaar worden van zijn woonlocatie door contact te zoeken met een journalist en op zijn weblog informatie over zijn woonsituatie te publiceren. De rechter oordeelde daarom dat de schadevergoeding verminderd moet worden met 50%. Bij het opleggen van de hoogte van de schadevergoeding heeft de rechter rekening gehouden met de eigen schuld van de ex-gedetineerde en de effecten die het optreden van de gemeente heeft gehad. Dit betekent dat de gemeente €4.000,- aan immateriële schade aan de ex-gedetineerde moet betalen in plaats van €8.000,-.

Uitspraken

Meest gelezen berichten