Gevangenisstraf en tbs voor poging verkrachting in Utrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Gevangenisstraf en tbs voor poging verkrachting in Utrecht
Utrecht, 21 april 2017

Een 37-jarige man uit Utrecht is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden voor een poging tot verkrachting en mishandeling in Utrecht. Daarnaast legt de rechtbank terbeschikkingstelling (tbs) met voorwaarden op omdat de rechtbank het noodzakelijk vindt dat de man wordt behandeld.

Achtervolgd op de fiets

In september 2016 achtervolgde de man het slachtoffer op de fiets. De vrouw was op weg naar huis na een avondje stappen. Bij de deur van haar huis probeerde de man het slachtoffer te verkrachten. Hij duwde haar meerdere keren tegen de muur waarbij de vrouw gewond raakte aan haar hoofd. Toen het slachtoffer op de grond viel ging de man bovenop haar zitten en kneep hij haar keel dicht. De man zei dat hij seks met het haar wilde hebben en dat hij haar dood zou maken als ze niet stil zou zijn.

Vrijspraak poging doodslag

De rechtbank vindt dat er sprake is van een poging verkrachting en mishandeling. Anders dan de officier van justitie vindt de rechtbank niet bewezen dat er sprake is van een poging doodslag of poging zware mishandeling. Het kan niet worden bewezen dat de man het slachtoffer zo hard op de keel heeft gedrukt dat ze hierdoor zou overlijden of zwaar lichamelijk letsel zou oplopen.

Tbs met voorwaarden noodzakelijk

Gezien de ernst van de feiten in combinatie met het strafblad van de verdachte vindt de rechtbank een gevangenisstraf van 18 maanden passend. Omdat er bij de man ook sprake is van alcoholmisbruik, zwakbegaafdheid en een persoonlijkheidsstoornis is de kans op herhaling zonder behandeling groot. Daarom legt de rechtbank ook tbs met voorwaarden op. De rechtbank volgt het advies van de psycholoog en psychiater om geen terbeschikkingstelling met dwangverpleging op te leggen omdat dit een te grote stap zou zijn.

Schadevergoeding en locatieverbod

Naast de opgelegde gevangenisstraf en de tbs maatregel moet hij ook een schadevergoeding van 2500 euro aan het slachtoffer betalen. Ook mag de man niet bij de woning van het slachtoffer komen en mag hij op geen enkele manier contact met haar opnemen. Daarnaast moet de man een voorwaardelijke werkstraf van 30 uur uitvoeren, omdat hij in zijn proeftijd opnieuw is veroordeeld.

Uitspraken

Meest gelezen berichten