Harder rijden op A2 blijft toegestaan

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Harder rijden op A2 blijft toegestaan
Utrecht, 22 december 2015

Het blijft toegestaan om op de A2 tussen Vinkeveen en Maarssen tussen 19.00 uur ’s avonds en 06.00 uur ’s ochtends 130 km/h te rijden. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland dinsdag bepaald in een procedure bij de bestuursrechter.

Verkeersbesluit

De gemeenten Stichtse Vecht en Ronde Venen waren samen met een aantal particulieren naar de rechter gestapt omdat zij het niet eens waren met een besluit van de minister van Infrastructuur en Milieu om de maximumsnelheid ’s avonds en ’s nachts te verhogen naar 130 km/h. Aanvankelijk mocht nadat de vernieuwde A2 was opgeleverd de hele dag niet harder dan 100 km/h gereden worden. Eind 2012 veranderde de minister de maximumsnelheid door middel van een verkeersbesluit.

Invloed beperkt

Luchtfoto van de A2
De A2 [Foto: Hollandse Hoogte]

De rechtbank ziet geen juridische beletselen voor de verhoging van de maximumsnelheid op het bewuste traject. De negatieve effecten van het verkeersbesluit voor de leefomgeving in de vorm van invloed op geluid, milieu en natuur zijn beperkt en blijven binnen de daarvoor geldende regels.

Politieke keuze

Daartegenover staan de door de minister genoemde positieve effecten. Dit zijn -naast een geringe tijdwinst voor de automobilist- met name de beleving van de weggebruiker en de consistentie van het gekozen snelhedenbeleid ‘130 km/uur waar het kan’. De rechter vindt dit vooral beleidsdoelen, die minder objectief meetbaar zijn. De waardering van de negatieve effecten, die binnen de wettelijke regels blijven, tegenover de door de minister als positief geduide effecten, is niet de taak van de bestuursrechter maar veeleer een politieke keuze.

Uitspraken

Meest gelezen berichten