Jeugddetentie, taakstraf en enkelband voor poging uitreizen naar Syrië

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Jeugddetentie, taakstraf en enkelband voor poging uitreizen naar Syrië
Lelystad, 26 september 2016

Een 19-jarige man uit Amsterdam heeft geprobeerd naar Syrië af te reizen om zich aan te sluiten bij IS. Hij heeft zich daarmee schuldig gemaakt aan een poging tot deelneming aan een organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van terroristische misdrijven. In deze zaak heeft de rechtbank Midden-Nederland jeugdstrafrecht toegepast omdat de verdachte het grootste deel van de periode minderjarig was. Hij wordt veroordeeld tot 12 maanden jeugddetentie, waarvan 8 maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 120 uur. De straf is lager dan geëist omdat niet alle feiten bewezen zijn en de rechtbank jeugdstrafrecht heeft toegepast.

Vrijspraak misdrijf met terroristisch oogmerk

De man wordt door de rechtbank vrijgesproken van het voorbereiden van een misdrijf met een terroristisch oogmerk omdat de vereiste concreetheid van het beoogde misdrijf ontbreekt. Om vast te kunnen stellen dat hij het doel heeft gehad om terroristische misdrijven te plegen, zullen tijd, plaats en wijze van uitvoering enigszins concreet moeten vaststaan.

Bijzondere voorwaarden

De rechtbank legt de man bijzondere voorwaarden op die direct uitvoerbaar zijn, zoals een enkelband en contactverboden met verschillende mensen. Daarnaast krijgt hij een locatieverbod opgelegd rondom internationale luchthavens en moet hij op twee kilometer afstand van de landsgrenzen blijven. De controle vindt de eerste zes maanden plaats door middel van een enkelband.

Uitspraken

Meest gelezen berichten