Krakers uiterlijk september uit flat Monnetlaan Utrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Krakers uiterlijk september uit flat Monnetlaan Utrecht
Utrecht, 27 juli 2016

De flat aan de Monnetlaan in Utrecht mag vanaf 15 september 2016 door de staat ontruimd worden. Een kraker van de flat had de voorzieningenrechter verzocht om de ontruiming te verbieden. De rechter wijst dit af omdat de staat een concreet en spoedeisend belang heeft om per 1 oktober 2016 te beginnen met een asbestinventarisering en het daarop volgende renovatieproject.

Individuele belangenafweging

De kraker stelt dat de ontruiming pas mag plaatsvinden als het kraken van de Monnetlaan-flat als strafbaar feit door de strafrechter is bewezen. Of als er een individuele belangenafweging is gemaakt over de vraag of ontruiming zwaarder weegt dan de belangen die zij heeft bij haar verblijf.

De rechter oordeelt dat een veroordeling door de strafrechter niet noodzakelijk is en dat het Openbaar Ministerie en de politie ontruimingsbevoegd zijn. Daarnaast is bij de belangenafweging het uitgangspunt dat het beëindigen van strafbare feiten en bescherming van anderen boven het huisrecht van de kraker staat. Dat kan in individuele gevallen anders uitvallen, maar dat is door de kraker niet aangevoerd.

Ontruiming

Het Openbaar Ministerie had aangegeven om de flat te ontruimen voor uiterlijk 4 augustus 2016. Dat mag volgens de rechter pas vanaf 15 september. De werkzaamheden aan de flat beginnen op 1 oktober 2016 en de krakers hebben aangegeven om voor de werkzaamheden te vertrekken en tot die tijd mee te werken aan de noodzakelijke bezichtigingen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten