Meisjes veroordeeld voor vrijheidsberoving leeftijdgenoot

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Meisjes veroordeeld voor vrijheidsberoving leeftijdgenoot
Utrecht, 25 juli 2017

Een 15-jarig meisje heeft in januari van dit jaar een meisje onder bedreiging van een mes gedwongen om vanaf het Centraal Station in Utrecht naar een parkje te lopen. Tijdens die vrijheidsberoving heeft zij zich ook schuldig gemaakt aan een diefstal en twee pogingen tot zware mishandeling. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt haar tot 7 maanden jeugddetentie en een PIJ-maatregel (Plaatsing in Inrichting voor Jeugdigen). Een 17-jarige medeverdachte is veroordeeld voor medeplichtigheid aan de vrijheidsberoving en opzetheling. Zij is veroordeeld tot 120 dagen jeugddetentie, waarvan 81 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

Angstaanjagende situatie

De twee meisjes hebben een angstaanjagende situatie voor het slachtoffer gecreëerd. Het 15-jarige meisje prikte met een mes in haar zij en dwong haar om mee te lopen naar een afgelegen plek. Vervolgens moest zij zich uitkleden en in ijskoud water gaan staan. De medeverdachte maakte hier een foto van. Op de afgelegen plek heeft het 15-jarige meisje het slachtoffer gestoken en haar een gebroken neus geslagen.

Gewelddadig gedrag

Het 15-jarige meisje verbleef sinds haar zevende bij verschillende instellingen en groepen, waar zij veelvuldig wegliep. Daardoor is het vaak niet gelukt om tot een behandeling te komen. Gelet op haar verleden en haar gewelddadige gedragsproblematiek ziet de rechtbank geen andere optie dan een behandeling in een gesloten setting. De rechtbank legt een PIJ-maatregel op, in de volksmond ook wel jeugd-tbs genoemd.

Veroordeling medeverdachte

De 17-jarige medeverdachte is niet diegene die het slachtoffer van haar vrijheid heeft beroofd, maar is wel behulpzaam geweest en heeft niet ingegrepen. Ook maakte zij de foto en is ze medeverantwoordelijk voor de vernedering van het slachtoffer. Naast de jeugddetentie legt de rechtbank meerdere bijzondere voorwaarden op. Zij moet een behandeling ondergaan en komt door een ITB PLUS-maatregel onder streng toezicht te staan. Ook moet ze worden opgenomen in een begeleid wonen-traject.

Uitspraken

Meest gelezen berichten