NOS moet rectificeren vanwege onrechtmatige publicatie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > NOS moet rectificeren vanwege onrechtmatige publicatie
Utrecht, 20 april 2016
De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de NOS tot rectificatie van twee berichten die in mei 2015 zijn gepubliceerd op de NOS-website. In die publicaties wordt een verband gelegd tussen de heer Baybaşin en een verdachte van een liquidatie in Turkije in 2014.

Baybaşin zit sinds 2002 een levenslange gevangenisstraf uit. Hij stelt dat hij op basis van gefabriceerd bewijs onschuldig is veroordeeld, waarin hij door een groep medestanders wordt gesteund. In 2011 heeft Baybaşin een herzieningsverzoek ingediend bij de Hoge Raad om zijn zaak opnieuw te laten behandelen. Daarop moet nog worden beslist.

De onrechtmatige publicaties

De publicaties zijn gebaseerd op één niet-gezaghebbende bron die niet door een andere bron is bevestigd. Die bron is bovendien anoniem opgevoerd in de publicaties en de NOS heeft geen wederhoor gepleegd bij Baybaşin. Ook kent de rechtbank gewicht toe aan de onvrijwillige bekendheid van Baybaşin, de aard van de berichten en de mogelijkheid dat die berichten afdoen aan de steun voor zijn herzieningsverzoek. De rechtbank oordeelt daarom dat de bescherming van de eer en goede naam van Baybaşin hier zwaarder weegt dan het recht van de NOS om de genoemde berichten te publiceren.

Rectificatie

De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de NOS tot het verwijderen van de gehele publicatie van 12 mei 2015 en deels de publicatie van 14 mei 2015. Daarnaast veroordeelt de rechtbank de NOS tot het plaatsen van een rectificatietekst voor twee weken in een pop-up venster op de website.

Uitspraken

Meest gelezen berichten