RTL moet een uitzending over Zorggroep Alliade rectificeren

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > RTL moet een uitzending over Zorggroep Alliade rectificeren
Lelystad, 26 oktober 2016

RTL Nieuws moet een uitzending van 21 september over Zorggroep Alliade rectificeren. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland in een kort geding bepaald. RTL besteedde in de uitzending aandacht aan mogelijke belangenverstrengeling tussen Zorggroep Alliade en haar bestuurders, die vervolgens naar de voorzieningenrechter stapten. Twee eerdere uitzendingen, van 14 en 15 september, konden volgens de rechter wel door de beugel.

Rechtmatige uitzendingen

In de uitzendingen van 14 en 15 september komen onder andere oud-werknemers aan het woord die spreken over zelfverrijking van de bestuurders en werkzaamheden van jongeren met pgb’s. De rechtbank oordeelt dat deze uitzendingen niet onrechtmatig zijn, gezien het publieke belang, de inhoud en de wijze waarop het nieuws is gepresenteerd. Bovendien zijn de uitingen niet door RTL zelf gedaan en is er hoor- en wederhoor toegepast.

Onrechtmatige uitzending

In de derde uitzending van 21 september stelt RTL dat dat de bestuurders zijn opgestapt omdat zij rommelden met zorgbudgetten van kwetsbare jongeren. De rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat die stelling onrechtmatig is omdat er onvoldoende grond voor is en er geen hoor- en wederhoor heeft plaatsgevonden.

Rectificatie

De rectificatie moet 14 dagen direct zichtbaar zijn op de openingspagina van de website van RTL Nieuws. Daarnaast moet het nieuwsitem van de website verwijderd worden en mag RTL op basis van hetzelfde feitenmateriaal in uitzendingen niet zelf stellen dat de bestuurders rommelden met zorgbudgetten.

Uitspraken

Meest gelezen berichten