Rechtbank zet Amerikaanse straf voor drugshandel om naar 6,5 jaar

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Rechtbank zet Amerikaanse straf voor drugshandel om naar 6,5 jaar
Utrecht, 22 juni 2016

De Amerikaanse straf van een 46-jarige man uit Lelystad is door de rechtbank Midden-Nederland omgezet naar 6,5 jaar gevangenisstraf. De man is in 2014 in de Verenigde Staten veroordeeld tot 10 jaar en 1 maand gevangenisstraf voor het verhandelen van drugs via webshops.

Veroordeling Amerika

De man is op 13 april 2012 aangehouden in Nederland waarna hij op 14 maart 2014 is uitgeleverd aan de Amerikaanse autoriteiten. In Amerika is hij veroordeeld voor het verhandelen van grote hoeveelheden LSD, MDMA en marihuana in de periode maart 2006 tot en april 2012. De drugs verkocht hij samen met een mededader vanuit een webshop over de hele wereld. Tot 4 februari 2016 zat man in Amerika vast. Vervolgens is hij overgeleverd aan Nederland en zit hij sindsdien vast in Nederland.

Omzetting naar Nederlandse straf

De rechtbank Midden-Nederland heeft de zaak op 7 juni 2016 opnieuw bekeken en gekeken in hoeverre de Amerikaanse straf omgezet kan worden naar een Nederlandse straf. Hierbij wordt rekening gehouden met de internationale gevoeligheden. Al te grote veranderingen kunnen de werking van de verdragen met Amerika op het spel zetten.

De rechtbank vindt net als de Amerikaanse rechters dat een langdurige gevangenisstraf passend is. Bij de beoordeling van de straf is gekeken naar straffen die in vergelijkbare zaken in Nederland worden opgelegd. Strafverzwarend is het feit dat de man in 2006 eerder is veroordeeld voor overtreding van de Opiumwet. Daarnaast neemt de rechtbank mee dat de Nederlandse overheid regelmatig waarschuwt voor het plegen van strafbare feiten in het buitenland, met name als het om verdovende middelen gaat.

Wet overdracht tenuitvoerlegging

Door de Wet overdracht tenuitvoerlegging strafvonnissen (WOTS) is het voor een verdachte mogelijk een buitenlandse gevangenisstraf uit te zitten in Nederland. Ons land heeft een verdrag met Amerika die deze strafoverdracht mogelijk maakt.

Uitspraken

Meest gelezen berichten