Rolrevolutie kantonrechters breidt zich uit

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Rolrevolutie kantonrechters breidt zich uit
Utrecht, 20 juni 2013

Wie in verband met niet betaalde rekeningen wordt gedagvaard bij de kantonrechter in Midden-Nederland, kan meteen zijn verhaal doen en eventueel een betalingsregeling treffen. Schriftelijk verweer voeren is in veel gevallen niet meer nodig, lang op een uitspraak wachten ook niet.

Dat is het gevolg van een proef in Utrecht, waarbij de zogeheten rolzitting drastisch op de schop ging. Dat is zo’n succes gebleken, dat Midden-Nederland die werkwijze uitbreidt en ook rechters van andere rechtbanken interesse hebben getoond. “Hopelijk gaat er een olievlekwerking vanuit”, zegt rechter Kim van der Kraats.

Teleurstelling

De rolzitting die de kantonrechters in Utrecht elke maandag en woensdag houden, kon in de ogen van Kim van der Kraats wel wat klantvriendelijker. “Zo’n zitting is bedoeld om schriftelijke stukken in te dienen en afspraken te maken over de procedure”, zegt Van der Kraats. “Dat zegt mensen die gedagvaard zijn natuurlijk niets. Zij komen naar de rechtbank in de hoop een oplossing te bespreken voor de huur of verzekeringspremie die ze niet hebben betaald, of om duidelijk te maken dat het verwijt niet klopt. Maar de tegenpartij is zelden aanwezig en er is nauwelijks gelegenheid om het woord te voeren. De rechter vraagt of het klopt dat er niet is betaald. In dat geval volgt de uitspraak over een week. Zo niet, dan kan schriftelijk verweer worden gevoerd.” Regelmatig druipen mensen teleurgesteld af, zegt Van der Kraats. “Daarom ben ik met een team van de rechtbank op zoek gegaan naar een manier om de zitting beter te benutten.”

Rechter Kim van der Kraats: "Mensen komen naar de rechtbank in de hoop een oplossing te bespreken, niet om afspraken te maken over de procedure."

Niet schrijven maar praten

De maandagkamer gooide het roer in oktober om, voor een proefperiode van een half jaar. “Veel mensen die op de rolzitting komen, hebben grote moeite met het op schrift stellen van hun verweer. Ze laten het dus maar zitten, of leveren iets in waar je als rechter juridisch niets mee kunt. Wij laten de mensen daarom mondeling hun zegje doen en maken daar proces-verbaal van op. Dat werkt veel beter. Verder hebben we een deurwaarder (GGN) gevraagd op de zitting aanwezig te zijn. Hij kan meteen een betalingsregeling afspreken, of in de computer nagaan of het klopt als iemand zegt dat een rekening al is betaald. Normaal gesproken meldt de verweerder schriftelijk dat hij betaald heeft en vraagt de rechtbank vervolgens per brief om een betalingsbewijs, dus je kunt wel nagaan hoeveel tijd dat scheelt.”

Doorlooptijden gehalveerd

De resultaten van de proef zijn indrukwekkend: de helft van de gedaagden die de vordering erkent, treft meteen een betalingsregeling met de deurwaarder. “De andere helft doet dat niet omdat ze geen cent hebben. De deurwaarder hoort dat op de zitting en weet meteen dat hij daar verder niet achteraan hoeft te zitten. Dat geeft alleen maar kosten die hij nooit meer kan verhalen.”
Van de gedaagden die verweer voeren, treft een kwart tijdens de zitting een schikking met de deurwaarder. “Dan hoeft de rechter geen uitspraak meer te doen. Maar ook als daar nog wel behoefte aan is, lukt het vaak eerder om knopen door te hakken. Al met al zijn de doorlooptijden gehalveerd.”

Tevreden klanten

Belangrijker vindt de rechtbank dat de klanten tevreden zijn. “Gedaagden zijn erg blij als wij hun verhaal opschrijven”, zegt Van der Kraats. “En ze raken op zitting makkelijk in gesprek met de deurwaarder. Als ze daar zelf achteraan moeten, gaat het nogal eens mis. Omgekeerd zijn ook de deurwaarders verrast over het makkelijke contact. Zij worden regelmatig agressief benaderd en waren in het begin verbaasd dat er geen parketpolitie op de zitting was. Maar dat is niet nodig, bij ons loopt het nooit uit de hand. Als beide partijen elkaar in de rechtszaal spreken, is de kou al gauw uit de lucht.”

Uitbreiding

De rechter heeft onlangs op verzoek een lezing gegeven op een bijeenkomst voor afgestudeerde deurwaarders van de Hogeschool Utrecht. “Daar was ook de beroepsvereniging aanwezig”, zegt ze. “Die wil onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om deze werkwijze uit te breiden. Dit is een prachtige mogelijkheid voor deurwaarders om invulling te geven aan hun maatschappelijke taak.”
Rechters uit andere delen van het land zijn al komen kijken hoe het in Utrecht werkt. “Ik beveel collega’s van harte aan om mee te gaan in wat wij de ‘rolrevolutie’ noemen. Het enige nadeel is dat de zitting meer tijd kost, door de individuele aandacht voor elke gedaagde. Maar die extra tijd win je in de loop van het proces dubbel en dwars terug.”

Uitspraken

Meest gelezen berichten