Taakstraf voor veroorzaken dodelijk verkeersongeval A12

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Taakstraf voor veroorzaken dodelijk verkeersongeval A12
Utrecht, 30 maart 2017

Een 36-jarige man is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Daarnaast legt de rechtbank een ontzegging van de rijbevoegdheid op van 18 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De vrachtwagenchauffeur veroorzaakte in 2014 op de A12 bij Harmelen tijdens wegwerkzaamheden een dodelijk verkeersongeval.

Ongeval met pijlaanhangwagen

Het verkeer werd in oktober 2014 met een dwangpijl, een rood kruis op de matrixborden en een pijlaanhangwagen met verlichte en knipperende pijl gewaarschuwd voor het afsluiten van een rijstrook. De man gaf geen gevolg aan deze signalen en bleef met een hogere snelheid dan was toegestaan op de rijstrook rijden. Hij botste uiteindelijk met zijn vrachtwagen tegen een botsabsorber en bijbehorend voertuig. Het voertuig raakte los van de botsabsorber en reed tegen een pijlaanhangwagen. Een wegwerker die tussen de pijlaanhangwagen en een auto stond overleed. Een tweede wegwerker raakte ernstig gewond.

Landelijke oriëntatiepunten verkeersongevallen

De rechtbank vindt dat de man aanmerkelijk onvoorzichtig heeft gereden en daardoor schuld heeft aan het ongeval. Om te bevorderen dat landelijk voor dezelfde feiten ongeveer dezelfde straf wordt opgelegd, zijn oriëntatiepunten ontwikkeld. Deze oriëntatiepunten adviseren in dit geval om de maximale taakstraf op te leggen. Omdat de man niet eerder met justitie in aanmerking is gekomen, volgt de rechtbank deze landelijke oriëntatiepunten.

Uitspraken

Meest gelezen berichten