Tbs voor verwurging in Zeewolde

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Tbs voor verwurging in Zeewolde
Lelystad, 11 juli 2017

Een 27-jarige man is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor doodslag in 2016 in Zeewolde. De rechtbank oordeelt dat het slachtoffer door verwurging om het leven is gekomen.

Overdosis of verwurging

Het slachtoffer werd dood in zijn woning aangetroffen met een touw om zijn nek en zijn voeten. Uit de rapportage blijkt dat hij drugs had gebruikt en dat hij mogelijk zou zijn overleden door een overdosis. De verdachte verklaarde dat hij het slachtoffer om het leven heeft gebracht door hem te wurgen met een touw. Die verklaring en de pathologische bevindingen en toelichting van de deskundigen maken dat de rechtbank concludeert dat het slachtoffer niet is overleden door een overdosis.

Toerekeningsvatbaarheid

Volgens de deskundigen heeft de verdachte een ernstige persoonlijkheidsstoornis. In de weken voor de verwurging vertoonde hij gestoord en agressief gedrag. Nadat hij met messen had gezwaaid constateerde de crisisdienst van een behandelcentrum dat hij aan de rand van een psychose verkeerde. Ook zou hij van een balkon zijn gesprongen, omdat hij dacht dat iemand hem kwam halen. De rechtbank komt tot het oordeel dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar is en legt daarom geen gevangenisstraf op. Wel moet de man worden behandeld in een tbs-kliniek.

Uitspraken

Meest gelezen berichten