Twee jaar cel voor zeer onvoorzichtig rijden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Twee jaar cel voor zeer onvoorzichtig rijden
Utrecht, 01 september 2016

Een 22-jarige man uit Utrecht is donderdag veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en vier jaar rijontzegging voor het veroorzaken van een ongeval afgelopen maart in Utrecht. De man reed zeer onvoorzichtig. Bij het ongeluk kwam een vrouwelijk slachtoffer die achterin de auto zat om het leven.

Ongeval

De man was met een vriend en een vriendin wezen stappen in Rotterdam. Op de terugweg reed de bestuurder van de auto rond 05.00 uur tegen een boom op de rotonde op het Kardinaal Alfrinkplein in Utrecht. De man werd door agenten aangetroffen op de passagiersstoel, hij wist niet wie er had gereden.

Man bestuurde auto

De vriend verklaarde dat de verdachte reed en hijzelf op de bijrijderstoel zat. Zijn verklaring is geloofwaardig onder meer omdat DNA-materiaal van de vriend is aangetroffen op de airbag aan de passagierszijde en DNA van de verdachte op de airbag aan de bestuurderszijde. De rechtbank acht bewezen dat de verdachte degene is geweest die het ongeluk heeft veroorzaakt.

Zeer onvoorzichtig

De rechtbank legt een lagere straf op dan de officier van justitie eiste omdat de rechtbank niet bewezen acht dat de verdachte roekeloos heeft gereden in de zin van de wet. De omstandigheden dat de verdachte heeft geweigerd mee te werken aan een alcoholonderzoek en dat hij de maximum toegestane snelheid fors heeft overschreden, kunnen op zich niet redengevend zijn voor de conclusie dat hij roekeloos heeft gehandeld zoals in de wet is omschreven. De rechtbank acht bewezen dat de verdachte onder invloed van alcohol zeer onvoorzichtig heeft gereden, terwijl hij wist dat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. De verdachte krijgt een straf die landelijk in vergelijkbare zaken wordt opgelegd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten