Veroordeling voor dodelijk verkeersongeval Nieuwegein

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Veroordeling voor dodelijk verkeersongeval Nieuwegein
Utrecht, 20 juli 2017

Een 31-jarige man uit Nieuwegein is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een werkstraf van 240 uur. De man veroorzaakte in 2016 op de Houtenseweg in Nieuwegein een verkeersongeval waarbij twee mensen om het leven kwamen. 

Schuld aan ongeval

De man stond voor het ongeluk op de linkerbaan voor het rode licht. Na een bocht naar links moet het linksrijdende verkeer rechts invoegen en worden de twee banen samengevoegd tot één rijbaan. De man probeerde vlak voor een verdrijvingsvlak een auto in te halen, terwijl hij al tegemoetkomend verkeer zag. Hij gaf extra gas en stuurde vervolgens naar rechts, waardoor de andere auto moest uitwijken. De bestuurder van de andere auto verloor de macht over het stuur en belandde op de andere weghelft, waar hij op een tegenligger botste. Beide bestuurders kwamen om het leven.

Dood door schuld

De officier van justitie vindt dat het gedrag van de man juridisch gekwalificeerd moet worden als ‘zeer onvoorzichtig’ rijgedrag. De rechtbank oordeelt op basis van het dossier en de verklaring van de verdachte dat er sprake is van ‘aanmerkelijk onvoorzichtig’ rijgedrag. Dit is een lichtere vorm van schuld.

Doordat de man de binnenbocht had, dacht hij door snel op te trekken vóór het andere verkeer in te kunnen voegen. Toen hij na de bocht in wilde voegen, was daar nog maar een kort stuk voor. Hij zag op dat moment de andere auto schuin achter zich en heeft in een split second de beslissing genomen toch te proberen voor die auto in te voegen, terwijl hij ervoor had moeten kiezen om achter die auto in te voegen. Hoewel hij onaanvaardbare risico’s heeft genomen oordeelt de rechtbank dat deze omstandigheden maken dat er sprake is van een lichtere vorm van schuld.

Strafmotivering

De rechtbank wijkt af van de eis van de officier van justitie vanwege de lichtere vorm van schuld. De man is niet eerder vervolgd voor een verkeersdelict. De landelijke oriëntatiepunten adviseren om in een dergelijk geval een taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van een jaar op te leggen. De rechtbank vindt de risico’s die de man heeft genomen onaanvaardbaar en legt daarom naast de taakstraf ook een voorwaardelijke gevangenisstraf op van 6 maanden. Ook legt de rechtbank legt een voorwaardelijke rijontzegging op van een jaar, omdat de man zonder zijn rijbewijs zijn baan zou verliezen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten