Veroordeling voor drugshandel bedreiging en wapenbezit

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Veroordeling voor drugshandel bedreiging en wapenbezit
Utrecht, 31 oktober 2017

Een 39-jarige man uit Utrecht heeft in 2016 zeer ernstige bedreigingen geuit tegen zijn ex- schoonmoeder. Ook handelde hij in drugs en had hij wapens in zijn bezit. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 2 jaar. Twee medeverdachten zijn eveneens veroordeeld voor wapenbezit.

Automatisch wapen

In de woning van de 39-jarige man zijn 80 xtc-pillen aangetroffen. Op basis van het dossier oordeelt de rechtbank dat hij die verhandelde. Ook had hij wapens in zijn bezit, waaronder een pistoolmitrailleur en honderden patronen. Het automatische wapen en munitie lagen in Doorn in de woning van een 27-jarige vrouwelijke medeverdachte. Bij de man en de vrouw werden geldbedragen aangetroffen. De rechtbank spreekt de vrouw vrij van witwassen, omdat het dossier onvoldoende bewijs bevat om vast te stellen dat zij wist dat het geld uit een misdrijf is verkregen. Het geld bij de man is (gedeeltelijk) afkomstig uit een misdrijf dat hij zelf pleegde. Daardoor wordt het niet als witwassen aangemerkt.

Derde verdachte

Een derde verdachte, een 47-jarige man uit Nieuwegein, had een vuurwapen, munitie en hennep in zijn bezit. De rechtbank veroordeelt hem tot een gevangenisstraf van 4 maanden, waarvan 1 maand voorwaardelijk.

Strafmaat

De 39-jarige hoofdverdachte kreeg voor een eerdere veroordeling een tbs-maatregel opgelegd met dwangverpleging. Die was voorwaardelijk beëindigd, maar zal na de gevangenisstraf worden hervat. De rechtbank legt een kortere gevangenisstraf op dan de eis van de officier van justitie omdat de man niet is veroordeeld voor witwassen. De 27-jarige vrouw meent dat haar nauwelijks een verwijt kan worden gemaakt. Uit het dossier komt echter naar voren dat zij willens en wetens vertoefde in een wereld van drugshandel en wapens. De rechtbank houdt rekening bij de strafoplegging ook rekening met haar persoonlijke belangen: zij is moeder van een jong kind. Desondanks vindt de rechtbank, anders dan de officier van justitie, dat een celstraf op zijn plaats is. De rechtbank veroordeelt de vrouw tot een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Ook komt zij onder reclasseringstoezicht.

Uitspraken

Meest gelezen berichten