Veroordeling voor groepsbelediging op Facebook

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Veroordeling voor groepsbelediging op Facebook
Utrecht, 27 november 2017

Een 31-jarige man uit Lelystad is door de politierechter van de rechtbank Midden-Nederland bij verstek veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur, waarvan 20 uur voorwaardelijk. Hij reageerde in 2015 op een Facebookfoto die geplaatst was naar aanleiding van een demonstratie bij de sinterklaasintocht in Meppel.

Er is aangifte gedaan naar aanleiding van de reactie van de verdachte. Bij de politie bekende hij dat hij het bewuste bericht had geplaatst, waarin onder andere de woorden ‘slaaf’, ‘lui’ en ‘nikker’ voorkwamen. De politierechter oordeelt dat de man zich daarmee onnodig kwetsend en grievend heeft uitgelaten en daarmee de waardigheid van een groep mensen heeft aangetast.

De politierechter heeft bij het opleggen van de straf gekeken naar straffen in vergelijkbare zaken. Ook is er meegewogen dat de verdachte spijt heeft betuigd en hij niet eerder is veroordeeld voor vergelijkbare feiten. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Uitspraken

Meest gelezen berichten