Veroordeling voor veroorzaken ernstig verkeersongeval

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Veroordeling voor veroorzaken ernstig verkeersongeval
Utrecht, 06 augustus 2015

De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt een 52-jarige vrouw uit Leusden tot een taakstraf van 150 uur, waarvan 50 uur voorwaardelijk. De verdachte veroorzaakte op 19 november 2013 in Maarssen een verkeersongeval waarbij een toen 12-jarig meisje zwaargewond raakte.

Maximale snelheid overschreden

De vrouw reed in haar auto over de Amsterdamsestraatweg, waar wegwerkzaamheden plaatsvonden. Om die reden was de maximale snelheid op dat moment 30 kilometer per uur en waren de verkeerslichten uitgeschakeld. De verdachte reed met minimaal 61 kilometer per uur en naderde zonder haar snelheid aan te passen een oversteekplaats voor fietsers en bromfietsers. Op de oversteekplaats reed de vrouw het meisje aan. Uit de ongevallenanalyse bleek dat het ongeluk voorkomen had kunnen worden als de vrouw niet te hard had gereden.

Schuld aan ongeval

De rechtbank is van oordeel dat de vrouw aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend heeft gehandeld door haar snelheid niet aan te passen. De verdachte heeft niet opzettelijk een ernstig verkeersongeval veroorzaakt, maar ze heeft wel schuld aan het ongeval in de zin van artikel 6 van de Wegenverkeerswet.

Zwaar lichamelijk letsel

Het leven van het slachtoffer en de mensen om haar heen is onherstelbaar veranderd na het ongeluk, dat blijkt ook uit de verklaring die haar vader op de zitting voorlas. Het meisje heeft zwaar lichamelijk letsel opgelopen. Ze is cognitief zeer beperkt, ze kan zich uitsluitend verplaatsen in een rolstoel en is volledig afhankelijk van de zorg van anderen.

Strafmaat

Gelet op de ernst van het letsel van het slachtoffer, vindt de rechtbank een taakstraf van 150 uur passend. Een deel daarvan wordt voorwaardelijk opgelegd. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank er ook rekening mee gehouden dat, hoewel van een andere orde, het ongeval ook emotionele gevolgen heeft voor de verdachte. Een ontzegging van de rijbevoegdheid vindt de rechtbank bijna twee jaar na dato niet meer zinvol.

Uitspraken

Meest gelezen berichten