Veroordelingen voor grootschalige illegale dierenhandel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Veroordelingen voor grootschalige illegale dierenhandel
Utrecht , 11 juni 2015

Een 54-jarige man uit Woerden is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. De man kreeg daarnaast een voorwaardelijk beroepsverbod van een jaar opgelegd en hij moet een geldboete van 2000 euro en een eerder voorwaardelijk opgelegde boete van 10.000 euro betalen. De rechtbank achtte de man onder meer schuldig aan grootschalige illegale dierenhandel binnen een criminele organisatie, gepleegd tussen 2010 en 2012.

Beschermde dieren

De illegale handel betrof allerlei dieren, waaronder veel vogels, katachtigen zoals panters en lynxen en  primaten zoals ringstaartmaki’s. De handel in wilde vogels en beschermde dieren is in principe verboden. Soms is een vrijstelling op dat verbod mogelijk, maar daar voldeden de mannen niet aan. Bij de handel in niet-beschermde dieren, bleek de administratie vaak niet op orde. Om het illegale handelen te verhullen pleegde de man ook valsheid in geschrift.

Dierentuinroute

De man gebruikte samen met zijn medeverdachten diverse constructies om de dieren over de hele wereld te verhandelen. Ze maakten gebruik van de ‘dierentuinroute’: de dieren leken bestemd voor een dierentuin, maar gingen feitelijk veelal naar andere gebruikers en afnemers. Ook werd de zogenaamde ‘vijfvogelregeling’ overtreden. Deze regeling staat toe dat maximaal 5 vogels als gezelschapsdieren worden vervoerd, maar in feite waren de vogels bedoeld voor de handel.

Niet goed verzorgd

Tijdens een inval in het bedrijf van verdachte in 2012 bleek tevens dat veel dieren die daar aanwezig waren niet goed werden verzorgd. De man heeft volgens de rechtbank bij de handel telkens zijn eigen gewin vooropgesteld en hield zich niet of slechts beperkt aan de geldende wet- en regelgeving, die juist bedoeld is om dieren te beschermen. De verdachte nam daarmee ook het risico op verspreiding van besmettelijke vogelziekten. De rechtbank rekent het de man aan dat hij een eigen visie op de wet- en regelgeving heeft, waarbij de wereldwijde handel in dieren - met de volgens verdachte juiste papieren - altijd mogelijk is.

Medeverdachten

Een 37-jarige man uit Someren met wie de Woerdenaar intensief samenwerkte, kreeg een gevangenisstraf van 240 dagen, waarvan 129 dagen voorwaardelijk opgelegd. Deze man moet ook nog een eerder voorwaardelijk opgelegde straf van 120 dagen uitzitten. De verdachte handelde destijds vanuit Dubai. Een 65-jarig man uit Reuver kreeg een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand opgelegd. Een 42-jarige man uit Stramproy kreeg dezelfde straf. Daarnaast krijgt hij een geldboete van 350 euro voor het niet goed bijhouden van zijn administratie. De mannen uit Reuver en Stramproy waren bij minder feiten betrokken.

Lagere straffen

De rechtbank legde lagere straffen op dan de officieren van justitie geëist hadden, omdat de mannen voor een deel van de feiten zijn vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Uitspraken

Meest gelezen berichten