Verplichte opname voor poging tot doodslag in Amersfoort

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Verplichte opname voor poging tot doodslag in Amersfoort
Utrecht, 15 mei 2017

Een 50-jarige man is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor een poging tot doodslag bij een opvanghuis van het Leger des Heils in Amersfoort. De man sneed een medebewoner in zijn hals. De rechtbank legt een verplichte opname in een psychiatrisch ziekenhuis op.

Psychose

De man heeft vaker last van psychoses. Doordat de man nu een cocktail met drugs had ingenomen werd deze psychose versterkt. Hij sneed een medebewoner van het opvanghuis in zijn hals. De medebewoner was op dat moment televisie aan het kijken. De verwonding viel bij het slachtoffer relatief gezien mee.

Ontoerekeningsvatbaar

De psychische- en persoonlijkheidsstoornissen in combinatie met het drugsgebruik van de man hebben voor het grootste deel gezorgd dat hij schuldig is aan de poging tot doodslag. De rechtbank vindt daarom dat de man ontoerekeningsvatbaar is. Daarnaast vindt de rechtbank dat de kans groot is dat de man in herhaling valt en dan een gevaar is voor de veiligheid van personen of goederen. Om het gevaar voor herhaling te verminderen vindt de rechtbank het noodzakelijk dat de man een jaar behandeld wordt in een psychiatrisch ziekenhuis.

Vrijspraak

De rechtbank spreekt de man vrij van een bedreiging en van het onbruikbaar maken van zijn ophoudcel. De rechtbank kan niet wettig en overtuigend bewijzen dat hij zich daar schuldig aan heeft gemaakt.

Uitspraken

Meest gelezen berichten