Verzoek tot voorlopige voorziening in milieuzone-zaak afgewezen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Verzoek tot voorlopige voorziening in milieuzone-zaak afgewezen
Utrecht, 11 juni 2015

De voorzieningenrechter wees een verzoek tot een voorlopige voorziening om de handhaving van de milieuzone te schorsen af. De Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) en de Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht (SSLU) spanden de voorlopige voorziening tegen de gemeente Utrecht aan omdat zij tegen de milieuzone zijn.

De gemeente stelde per 1 januari een milieuzone in het centrum van Utrecht in om de luchtkwaliteit te verbeteren. Met de zone worden personen- en bestelauto’s op diesel van voor 2001 geweerd. Vanaf 1 mei krijgen overtreders een boete van 90 euro.

De KNAC en SSLU voerden aan dat de eigenaren en gebruikers van de genoemde voertuigen, woonachtig binnen de milieuzone of die de milieuzone willen bereiken, door de zone worden gedupeerd en op kosten worden gejaagd. Deze kosten zien enerzijds op de boetes die de gemeente per 1 mei 2015 oplegt aan overtreders en anderzijds op de aanschafkosten van een vervangende auto. Verder hebben de KNAC en SSLU aangevoerd dat de milieuzone geen of zelfs een negatief effect op het milieu heeft.
 
De voorzieningenrechter oordeelde dat het belang van de KNAC en SSLU bij het schorsen van de milieuzone niet zo spoedeisend is dat dit ertoe moet leiden dat het zwaarder weegt dan het belang van de gemeente om de milieuzone te handhaven.

Uitspraken

Meest gelezen berichten