Voorwaardelijke straf voor verkeersfout in Maarssen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Voorwaardelijke straf voor verkeersfout in Maarssen
Utrecht, 02 april 2015

Een 46-jarige buschauffeur is donderdag door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete van €500,- en een voorwaardelijke rijontzegging van twee maanden voor het maken van een verkeersfout in Maarssen. Met de verkeersfout veroorzaakte de man gevaar op de weg wat leidde tot een noodlottig ongeval waarbij een collega kwam te overlijden.

Het slachtoffer was een collega buschauffeur. Deze collega was met de verdachte aan het dollen door pogingen te doen hem nat te maken met een flesje water. Om dit te voorkomen en omdat het tijd was om te vertrekken, heeft de verdachte zijn bus gestart en is hij weggereden van de bushalte. Het slachtoffer bevond zich op dat moment nog in de buurt van de bus omdat hij (buiten het zichtveld van de chauffeur) probeerde de deur van de bus te openen met behulp van de noodknop bij de deur. Hij is daarbij onder het rechtervoorwiel terecht gekomen. Het slachtoffer overleed aan zijn verwondingen.

De rechtbank oordeelde dat de verdachte een verkeersfout heeft gemaakt, maar niet een grove verkeersfout zoals dat in artikel 6 van Wegenverkeerwet staat beschreven. Mede gelet op het feit dat het slachtoffer zelf ook onvoorzichtig is geweest. Verdachte is met zijn bus gaan rijden terwijl het slachtoffer nog voor de bus langsliep en heeft daarna naar rechts gestuurd, terwijl hij had kunnen vermoeden dat het slachtoffer zich nog dichtbij bevond. Daarbij heeft verdachte een verkeerde waarneming gedaan. Hij denkt zijn collega op de stoep te hebben gezien, terwijl de collega daar niet heeft gestaan, zo blijkt uit de camerabeelden. De situatie verlangde nu juist van de chauffeur dat hij zou nagaan dat zijn collega zich niet vlakbij de bus bevond. Door dat niet goed te doen, heeft hij een verkeersfout gemaakt.
 
Het ongeval is een tragische gebeurtenis die niemand heeft gewild, aldus de rechtbank. De rechtbank vindt daarom een voorwaardelijke geldboete een voorwaardelijke rijontzegging met een proeftijd van twee jaar passend.

Uitspraken

Meest gelezen berichten