Vrijspraak na verdenking van witwassen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Vrijspraak na verdenking van witwassen
Utrecht, 30 november 2016

Een 44-jarige vrouw en 47-jarige man uit Rotterdam zijn door de rechtbank Midden-Nederland vrijgesproken van witwassen van sieraden. De man is eveneens vrijgesproken van heling. De vrouw is veroordeeld voor heling. Beide verdachten zijn wel veroordeeld voor uitkeringsfraude.

Sieraden

In de woning van het tweetal werden in 2014 honderden sieraden aangetroffen. Een klein deel van die sieraden bleek van woninginbraken afkomstig. Van de andere aangetroffen sieraden vindt de rechtbank dat onvoldoende aannemelijk is dat ze van een misdrijf afkomstig zijn. Voor zover er een vermoeden van witwassen bestond, heeft de mannelijke verdacht echter gezegd dat hij het goud heeft gekocht en heeft een aantal bonnen laten zien. Hij heeft geen sluitende administratie. Dat komt volgens de verdachte omdat zijn administratie uit zijn auto werd gestolen. Deze verklaring is volgens de rechtbank onvoldoende onderzocht door het Openbaar Ministerie. Daarom kan nu niet met voldoende zekerheid worden uitgesloten dat de goederen legaal zijn gekocht en dus spreekt de rechtbank de verdachten vrij van witwassen. 

Heling

De man werd wegens gebrek aan bewijs eveneens vrijgesproken van heling. De vrouw werd veroordeeld voor heling van een MacBook, gouden munt en sieraden.

Uitkeringsfraude

Omdat ze geen opgave van hun werkzaamheden deden en wel een uitkering ontvingen, worden beiden verdachten veroordeeld voor uitkeringsfraude. De rechtbank legt aan de man een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden op en aan de vrouw een taakstraf van 120 uur en eveneens een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden. De rechtbank houdt hierbij rekening met de lange duur van de zaak. Het eerste verhoor was al in 2014.

Uitspraken

Meest gelezen berichten