Vrijspraak voor dood door schuld bij inschenken GHB

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Vrijspraak voor dood door schuld bij inschenken GHB
Lelystad, 18 mei 2016

Een 33-jarige vrouw uit Nederhorst den Berg is door de rechtbank Midden-Nederland vrijgesproken van dood door schuld van haar toenmalige vriendin in 2014. De vrouw overleed na een overdosis GHB die was ingeschonken door de 33-jarige verdachte. De rechtbank oordeelt dat de verdachte de hoeveelheid GHB niet nauwkeurig heeft afgemeten, maar dat er geen strafrechtelijk verwijt gemaakt kan worden omdat er in juridische zin geen sprake is van onvoorzichtig handelen.

Onvoorzichtig handelen

Om iemand te kunnen veroordelen voor dood door schuld moet de verdachte hebben kunnen voorzien dat bepaald gedrag zo onvoorzichtig is dat dat tot de dood kan leiden. In deze strafzaak betekent dat dus dat de verdachte moest kunnen voorzien dat de door haar ingeschonken hoeveelheid de dood tot gevolg kon hebben.

Hoeveelheid en concentratie GHB

De verdachte heeft verklaard dat zij niet wist vanaf welke hoeveelheid GHB gevaarlijk is, maar wel hoeveel zij altijd met de mensen om haar heen gebruikte. Dit zag de verdachte als een veilige hoeveelheid die zij ook gaf aan het slachtoffer. Uit de wisselende verklaringen leidt de rechtbank af dat de verdachte niet meer weet wat zij precies heeft ingeschonken. De proef met het inschenken die verdachte heeft gedaan op het politiebureau acht de rechtbank niet betrouwbaar omdat de proef  slechts eenmaal en een jaar later is gedaan en er gebruik is gemaakt van een ander glas. Daarnaast kan de concentratie van GHB niet worden vastgesteld omdat dit niet is onderzocht.

Vrijspraak

Op grond van het dossier kan de rechtbank niet vaststellen hoeveel GHB de verdachte heeft ingeschonken, of deze hoeveelheid meer was dan de normale gebruikershoeveelheid en wat de concentratie van de GHB was. De rechtbank oordeelt dat de verdachte niet kon voorzien dat de dosering een dodelijke hoeveelheid was en spreekt de verdachte daarom vrij.

Uitspraken

Meest gelezen berichten