Werkmeesters cel in na omkoping door taakgestraften

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Werkmeesters cel in na omkoping door taakgestraften
Utrecht, 20 oktober 2015

Twee mannen van 57 en 62 jaar zijn vandaag door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor omkoping en valsheid in geschrifte.

Urenlijsten

De twee waren als werkmeester in dienst van Reclassering Nederland. Zij moesten toezien op de uitvoering van taakstraffen, maar lieten zich door taakgestraften betalen. In ruil daarvoor waren zij bereid om urenlijsten in te vullen, zonder dat de taakstraf was uitgevoerd. Beide verdachten kregen zes maanden celstraf opgelegd. Het geld dat ze op deze manier verkregen, moeten ze terugbetalen. De werkmeesters hadden een blanco strafblad

Eigen gewin

De rechtbank rekent het beide verdachten zwaar aan dat zij uit waren op eigen gewin en dat zij voorbij zijn gegaan aan hun plicht als ambtenaar. “In een rechtsstaat moeten de burgers er op kunnen vertrouwen dat ambtenaren hun taak zorgvuldig en correct verrichten”, schrijft de rechtbank in het vonnis. “De ambtenaren dienen integer te handelen en daarmee is per definitie strijdig dat strafbare handelingen zoals deze worden gepleegd. Dergelijk gedrag ondermijnt het vertrouwen in de ambtenarij en de loyaliteit ten aanzien van gezag en regelgeving.”

Uitspraken

Meest gelezen berichten