Werkstraf en behandeling voor bedreiger moskeeën

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Werkstraf en behandeling voor bedreiger moskeeën
Utrecht, 05 juni 2015

De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt een 42-jarige man uit Utrecht tot 240 uur werkstraf en een forse voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden voor onder andere bedreiging en belediging van de moslimgemeenschap in Utrecht. De verdachte moet zich ook laten behandelen in een psychiatrische kliniek.

De verdachte viel de buurman van zijn moeder een zeer lange periode lastig. Hij verdacht de buurman ervan de juwelen van zijn moeder te hebben gestolen en wilde hem bewegen te verhuizen. Wat begon als een klachtprocedure bij de woningbouwvereniging en het op naam van de buurman een bestelling op afbetaling plaatsen, liep uit op het op naam van de buurman kinderporno bestellen bij verschillende seksshops. Ook verstuurde de verdachte, kort na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs, op naam van de buurman brieven van vergelijkbare beledigende en bedreigende inhoud aan meerdere moskeeën.

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij in een tijd van maatschappelijke onrust vanwege de ernstige aanslagen in Parijs, deze actualiteit heeft misbruikt voor zijn eigen doel. Dat er geen ernstige incidenten zijn voorgevallen is niet aan verdachte te danken maar aan de terughoudendheid van de briefontvangers en de politie. Ook heeft de verdachte de belangen van de buurman ernstig geschonden.
 
Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de conclusie van de deskundigen dat de verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij de strafbare feiten pleegde. De rechtbank is van oordeel dat de verdachte zich moeten laten behandelen voor zijn psychische problematiek en legde ook een contactverbod met het slachtoffer op. De forse voorwaardelijke gevangenisstraf is een stok achter de deur voor de verdachte om geen strafbare feiten te plegen en zich te houden aan de opgelegde voorwaarden.

Uitspraken

Meest gelezen berichten