Zes jaar cel voor steekpartij Meerpaaldagen Dronten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Zes jaar cel voor steekpartij Meerpaaldagen Dronten
Lelystad, 12 mei 2015

De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt een 20-jarige man uit Lelystad tot een gevangenisstraf van zes jaar. De verdachte bracht op 9 augustus 2014 tijdens de Meerpaaldagen in Dronten een 17-jarige jongen om het leven.

Tijdens het evenement ontstond een gevecht tussen twee groepen jongens. De rechtbank stelt vast dat er sprake is van doodslag. De verdachte had weliswaar niet de opzet om het slachtoffer te doden, maar door een mes te gebruiken heeft hij een onaanvaardbaar risico genomen.

Tijdens het gevecht werd met handen en voeten geslagen en geschopt. Het latere slachtoffer rende op een gegeven moment richting de verdachte. De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich mocht verdedigen maar niet met een mes. De verdachte heeft door zich te verdedigen met een opengeklapt mes, de grenzen van de noodzakelijke verdediging overschreden.
 
De rechtbank spreekt de verdachte vrij van openlijke geweldpleging. Het is niet gebleken dat de verdachte andere geweldhandelingen tegen het latere slachtoffer of andere jongens uit de groep heeft gebruikt.
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met het aandeel van de andere jongens bij het ontstaan van de vechtpartij. Daarnaast had de verdachte een blanco strafblad. De rechtbank houdt ook rekening met straffen die in vergelijkbare zaken zijn opgelegd.
De zaken tegen even aantal andere jongens uit Lelystad en Dronten die worden verdacht van openlijke geweldpleging, worden op een later moment door de rechtbank behandeld.

Uitspraken

Meest gelezen berichten