Zestien jaar cel voor brandstichting en doodslag in Almere

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Zestien jaar cel voor brandstichting en doodslag in Almere
Lelystad, 11 december 2015

Een 33-jarige man is vrijdag door de rechtbank Midden-Nederland in Lelystad veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien jaar. De rechtbank achtte bewezen dat de verdachte in de nacht van 7 januari dit jaar brand heeft gesticht in een woning in de Paulus Potterstraat in Almere. De rechtbank vindt doodslag op zijn moeder en poging doodslag op zijn stiefvader en kinderen bewezen. 

Bij de brandstichting  gebruikte de verdachte benzine en heeft die tot ontbranding gebracht. Bij de brand kwam de moeder van verdachte om het leven en raakten zijn stiefvader en één van zijn twee jonge kinderen ernstig gewond. De rechtbank gelooft verdachte niet in zijn verhaal dat sprake is geweest van een ongeluk, maar kan het motief van verdachte niet vaststellen.

De rechtbank vindt wel dat verdachte planmatig te werk is gegaan door tevoren benzine te kopen. Toch komt de rechtbank niet tot een bewezenverklaring van moord en poging moord, omdat het voorbereiden van de brand niet betekent dat verdachte de bedoeling had om, naast het stichten van brand, ook zijn familie om het leven te brengen. Wel heeft verdachte de kans dat dat zou gebeuren voor lief genomen. Daarom komt de rechtbank, naast de bewezenverklaring van brandstichting, tot een bewezenverklaring van doodslag en poging doodslag.

De rechtbank vindt dit afschuwelijke misdrijven en de ernstige en blijvende gevolgen voor de slachtoffers rechtvaardigen een lange gevangenisstraf. Hoewel verdachte ook psychische problemen heeft, ziet de rechtbank geen direct verband tussen die problemen en zijn handelen. Daarom legt de rechtbank een gevangenisstraf van 16 jaar op.

Daarnaast moet de verdachte de schade vergoeden die nabestaanden en omwonenden hebben geleden. Dat gaat om een totaalbedrag van ruim € 135.000,-.

Uitspraken

Meest gelezen berichten