12 jaar voor mishandeling, verkrachting, afpersing en vrijheidsberoving

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > 12 jaar voor mishandeling, verkrachting, afpersing en vrijheidsberoving
Alkmaar, 03 februari 2017

De rechtbank Noord-Holland, locatie Alkmaar heeft op 3 februari 2017 aan de 39-jarige El N. twaalf jaar gevangenisstraf opgelegd. Ook moet hij aan het slachtoffer 50.000,- euro betalen voor de ernstige psychische schade die zij heeft opgelopen en ruim 58.000,-  euro voor het geld dat hij haar heeft afgetroggeld. 

Vrijheidsberoving, mishandeling, verkrachting en afpersing

Het slachtoffer had El N. leren kennen via een datingsite. Al bij een van de eerste ontmoetingen vroeg hij om geld. Hij bleek filmopnamen te hebben gemaakt van hun seksueel contact en dreigde die openbaar te maken als zij niet betaalde. Aangeefster maakte 5.000 euro over in de hoop van hem af te zijn maar kwam in een nachtmerrie terecht die zeven weken heeft geduurd. In deze periode is zij door hem met regelmaat en op mensonterende wijze mishandeld, seksueel misbruikt, bedreigd en vernederd. Er zijn brandende sigaretten tegen haar lichaam gedrukt en de vlam van een gasbrander is tegen haar hoofd en lichaam gehouden. Het slachtoffer heeft aan de mishandelingen tientallen brandwonden en blijvende schade aan haar oor overgehouden. In deze periode is zij dagelijks, vaak meerdere malen per dag, verkracht. El N. heeft haar meerdere keren bedreigd door met een vuurwapen rakelings langs haar te schieten.

Dit alles speelde zich vooral af in haar eigen woning. El N. belette haar de woning te verlaten en isoleerde haar van familie en vrienden door haar telefoon, bankpassen en autosleutels af te nemen. Hij liet haar grote hoeveelheden alcohol en harddrugs gebruiken en hongerde haar uit. Ook liet hij haar urine drinken en zijn ontlasting eten. Zij werd door dit alles zwak en labiel en was niet meer in staat zich aan zijn macht te onttrekken.

Onder dreiging van het openbaar maken van compromitterende (seks)films en foto’s die hij had gemaakt, dwong hij de vrouw tot afgifte van grote geldbedragen en tot het aangaan van een lening. Al dat geld ging naar zijn eigen bankrekening.

De gevolgen voor het slachtoffer zijn enorm. Niet alleen is haar grote materiele schade toegebracht, maar ook lichamelijk en vooral psychisch zal zij nog lange tijd – en wellicht de rest van haar leven – de nadelige gevolgen ondervinden. Zij heeft zich onder traumabehandeling moeten stellen van een psycholoog en functioneert met moeite in haar dagelijks leven.

Strafmotivering

De rechtbank overweegt expliciet in het vonnis dat een langdurige straf als deze over het algemeen wordt opgelegd bij moord/doodslag of bij ernstige delicten met meerdere slachtoffers. Deze zaak kenmerkt zich echter door een gruwelijke handelwijze van verdachte gedurende een periode van maar liefst zeven weken met enorme gevolgen voor het slachtoffer. De rechtbank kan zich dan ook geheel vinden in de door de officier van justitie geëiste 12 jaar gevangenisstraf.

Uitspraken

Meest gelezen berichten