24 maanden cel na gruwelijke mishandeling tijdens langdurige vrijheidsberoving

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > 24 maanden cel na gruwelijke mishandeling tijdens langdurige vrijheidsberoving
Alkmaar, 31 maart 2015

De rechtbank Noord-Holland, locatie Alkmaar heeft op 31 maart 2015 twee verdachten: de 19-jarige M. en de 27-jarige H. veroordeeld tot vierentwintig maanden gevangenisstraf na gruwelijke mishandeling tijdens langdurige vrijheidsberoving. De 23-jarige T. is vrijgesproken.

​Aanleiding

Door verdachten is verklaard dat verdachte M. een Rolex-horloge kwijt was. Het 21-jarige slachtoffer C. werd door M. verdacht van deze diefstal omdat hij in de nacht van 3 op 4 juni 2014 had geslapen in de woning van M. Het slachtoffer is vervolgens op 4 juni 2014 opgewacht door twee van de drie verdachten en gedwongen in een auto te stappen en meegenomen naar de woning van M. met als doel duidelijkheid te krijgen over het horloge.

​Bewezenverklaring

De rechtbank heeft bewezen verklaard dat M. en H. het slachtoffer van zijn vrijheid hebben beroofd en ernstig hebben mishandeld. De rechtbank gaat uit van de aangifte van het slachtoffer omdat er geen enkele reden is om te twijfelen aan de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van zijn verklaring. Hij heeft consistent verklaard en de verklaring wordt ondersteund door getuigenverklaringen en technisch bewijs. Het slachtoffer is op twee dagen meegenomen naar de woning van M. en daar uren vastgehouden en mishandeld en bedreigd. Hij is geslagen met vuisten en met een riem. Hij is geschopt, gestoken met een schroevendraaier en er is zelfs een heet strijkijzer op zijn gezicht gezet. Het slachtoffer heeft daar veel pijn van ondervonden. Onderwijl werd hem steeds naar het horloge gevraagd. Hij heeft op 4 juni 2014 uiteindelijk een ander beschuldigd van de diefstal van het horloge om weg te komen. Toen bleek dat die informatie niet klopte heeft verdachte M. hem op 5 juni 2014 samen met T. opnieuw opgewacht en meegenomen naar zijn woning en mishandeld. Op de tweede dag was verdachte H. daarbij niet aanwezig.

Vrijspraak voor verdachte T.

De rechtbank heeft medeverdachte T. vrijgesproken. Weliswaar staat vast dat T. aanwezig was in de woning van M. toen het slachtoffer daar werd vastgehouden en mishandeld maar niet dat T. zelf ook geweld heeft gebruikt tegen het slachtoffer of deze tegen zijn wil van zijn vrijheid heeft beroofd. De rol van T. heeft zich beperkt tot het op 4 juni 2014 schoonmaken van de plaats delict en het op 5 juni 2014 ophalen van het slachtoffer en brengen naar de woning van M. Hij heeft een faciliterende rol gespeeld die mogelijk medeplichtigheid zou kunnen opleveren maar dat is niet tenlastegelegd.

​Straf

De rechtbank veroordeelt M. en H. tot gevangenisstraffen van vierentwintig maanden waarvan acht maanden voorwaardelijk met aftrek van de tijd die zij al in voorarrest hebben gezeten en een proeftijd van twee jaar. Aan beiden is ook verplicht reclasseringscontact opgelegd en aan H. ook behandeling bij de Waag. De rechtbank is van oordeel dat het ernstige feiten betreft. Er is sprake geweest van een zeer beangstigende en pijnlijke situatie voor het slachtoffer. Hij heeft uiteindelijk geen zwaar of blijvend lichamelijk letsel opgelopen, maar ondervindt nog steeds psychische problemen als gevolg van de handelwijze van verdachten. Bij de strafoplegging heeft de rechtbank ook gekeken naar wat in soortgelijke zaken aan straf wordt opgelegd. 

​Schadevergoeding

M. en H. moeten van de rechtbank € 1.011,50 betalen aan het slachtoffer voor geleden immateriële en materiële schade.

Uitspraken

Meest gelezen berichten