30 maanden gevangenisstraf president Haarlemse Hells Angels

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > 30 maanden gevangenisstraf president Haarlemse Hells Angels
Haarlem, 29 april 2016

De rechtbank Noord-Holland heeft op 29 april 2016 de 34 jarige De R., president van de Haarlemse Hells Angels, veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf voor het voorhanden hebben van een aantal (vuur)wapens en munitie, samen met zijn schoonvader, van 1 april tot 17 september 2014 en voor het mishandelen van twee cafébezoekers op 27 december 2014. Hij wordt vrijgesproken van het bezit van een mes in de vorm van een bankpas/creditcard, aangezien dat mes pas ruim zeven maanden later bij een doorzoeking is gevonden.

Op 17 september 2014 zijn bij een doorzoeking van een loods in Heemskerk verschillende wapens met munitie aangetroffen, een antitankbrisantgranaatraket met lanceerinrichting, een machinepistool, een scherfhandgranaat en een pompaction geweer. Op sokken en een draagband om de wapens en de lanceerbuis is DNA van De R. aangetroffen. Het pompaction geweer was zodanig geconstrueerd dat dit geweer verborgen kon worden gedragen.

Verweer verworpen

De rechtbank verwerpt het verweer van De R. dat hij niet wist dat er wapens in de door zijn schoonvader gehuurde loods aanwezig waren. De R. had een sleutel van de loods en dus toegang tot de loods. Hij kwam er meer keren per dag. De wapens lagen verstopt boven de plafondplaten. De rechtbank vindt het niet aannemelijk dat de loods altijd open was, er stonden namelijk nogal wat waardevolle spullen. De rechtbank vindt ook de uitleg van De R. dat de was, soms ook die van hem, in de loods werd gedaan en dat iemand zijn sokken met DNA heeft gebruikt om de wapens te omwikkelen, niet aannemelijk. Er is niet gebleken dat nog anderen van de loods gebruik maakten en De R. heeft zijn standpunt ook niet onderbouwd.

Mishandelingen

Op 27 december 2014 heeft de R. in een café in Heemskerk eerst iemand in het gezicht geslagen, die bij een ruzie tussen beide kwam. Daarna heeft hij een tweede persoon mishandeld door eerst een glas kapot te slaan en vervolgens het café in te gooien, richting de cafébezoekers. Daarmee neem je, oordeelt de rechtbank, welbewust het risico dat dit glas iemand raakt. Het slachtoffer heeft hierdoor een diepe snee in haar hand opgelopen. De rechtbank vond niet dat De R. het opzet had om de slachtoffers zwaar lichamelijk letsel toe te brengen.

Gevangenisstraf

Waarom 30 maanden gevangenisstraf? Het gaat om bijzondere en buitengewoon zware wapens die doorgaans worden gebruikt voor de zwaarste vormen van criminaliteit. Dat vormt een groot gevaar voor de samenleving. Ook de mishandelingen versterken de gevoelens van angst en onveiligheid voor de slachtoffers, én voor de samenleving. De kans op herhaling wordt gelet op zijn persoonlijkheidsproblematiek en emotionele problematiek, zijn lidmaatschap van de Hells Angels en zijn strafblad, als hoog ingeschat. De rechtbank ziet niets in een deels voorwaardelijke straf, omdat dat geen recht doet aan de ernst van de feiten, De R. ondanks eerder voorwaardelijke opgelegde straffen wederom de fout in is gegaan en hij ondanks een eerdere behandeling bij De Waag toch weer een gewelddelict heeft gepleegd. De rechtbank volgt het advies van de reclassering dan ook niet. De schoonvader is eveneens tot 30 maanden gevangenisstraf veroordeeld, vanwege de aanwezigheid van de wapens, professioneel vuurwerk, zwart geld, drugs en vanwege heling.

De in inbeslaggenomen wapens worden vernietigd. Tenslotte dient De R. een van de slachtoffers naast een bedrag aan materiële schade ook 750 Euro aan immateriële schade te betalen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten