Acht jaar cel voor drie gewapende overvallen en vrijheidsberoving

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Acht jaar cel voor drie gewapende overvallen en vrijheidsberoving
Haarlem, 06 maart 2015

De rechtbank Noord-Holland, locatie Alkmaar heeft op 6 maart 2015 acht jaar gevangenisstraf opgelegd aan de 21-jarige A, die verdacht werd van drie woningovervallen in Medemblik en Wieringerwerf, de overval op café Rumours in Medemblik en een restaurant in diezelfde plaats. A. kwam in beeld als verdachte door getuigenverklaringen en aangetroffen sporen. A. heeft van aanvang af iedere betrokkenheid ontkend.

Openbaar Ministerie ontvankelijk

De raadsvrouw van A. heeft een beroep gedaan op de niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie in de vervolging omdat zij van mening was dat het verbod van willekeur was geschonden, nu alleen verdachte terecht stond en zijn medeverdachten niet. De rechtbank heeft dat beroep verworpen verwijzend naar de mededeling van de officier van justitie dat zij nog steeds het voornemen heeft de medeverdachten te vervolgen. Van willekeur is om die reden geen sprake.

Veroordeling en gedeeltelijke vrijspraak

A. is door de rechtbank veroordeeld voor het plegen van twee gewapende woningovervallen, de gewapende overval op café Rumours en de vrijheidsbeneming van de barvrouw en bezoekers van dat café. A. heeft de overvallen telkens gepleegd met één of meer mededaders. De rechtbank heeft A. vrijgesproken van één van de woningovervallen en de overval op een restaurant, beide in Medemblik, wegens gebrek aan bewijs

De twee woningovervallen waarvoor A. is veroordeeld zijn op dezelfde avond - 2 januari 2012 - gepleegd in Medemblik en Wieringerwerf. Bij de overval op de woning in Wieringerwerf is grof geweld gebruikt. Eén van de slachtoffers is tegen zijn hoofd geslagen met een (nep)vuurwapen en in zijn rug getrapt. Het andere slachtoffer is bedreigd met een mes. Ook bij de overval op de woning in Medemblik is grof geweld gebruikt en zijn zware bedreigingen geuit. Beide slachtoffers werden bedreigd met een (nep)vuurwapen.
Bij de overval op café Rumours in Medemblik op 16 juli 2012 moest de barvrouw onder dreiging van een (nep)vuurwapen de kluis openen. De aanwezige bezoekers werden bedreigd en moesten op de grond gaan liggen.

Strafmaat

De rechtbank heeft A. een gevangenisstraf van acht jaren opgelegd. Uit de strafmotivering blijkt dat de rechtbank zwaar tilt aan het geweld dat is gebruikt bij de woningovervallen op 2 januari 2012 in Medemblik en Wieringerwerf. De bewoners zijn daar volkomen onverwacht in de beschermde omgeving van hun woning overvallen en gedwongen tot afgifte van geld. Verdachte en zijn mededaders hebben daarnaast onder meer sieraden gestolen. Bij de overvallen zijn wapens gebruikt en zijn de bewoners geslagen en bedreigd. Dit alles rekent de rechtbank A. zeer zwaar aan. De rechtbank komt tot een lagere straf dan de elf jaren die de officier van justitie heeft geëist, nu A. van één woningoverval is vrijgesproken.

Schadevergoeding

A. moet van de rechtbank materiële en immateriële schadevergoeding betalen aan de slachtoffers van de overvallen.

Meest gelezen berichten