Alcoholslotprogramma in sommige gevallen een te zware maatregel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Alcoholslotprogramma in sommige gevallen een te zware maatregel
Haarlem, 03 januari 2013

De rechtbank Noord-Holland heeft op 21 december 2012 uitspraak gedaan op het beroep van een vrachtwagenchauffeur aan wie door het CBR een alcoholslotprogramma was opgelegd. De overheid heeft ervoor gekozen om de inbouw van de apparatuur die gebruikt wordt bij het alcoholslotprogramma (vooralsnog) uitsluitend in personenauto's mogelijk te maken.

 

In de uitspraak komt de rechtbank tot de conclusie dat het opleggen van een alcoholslotprogramma aan bestuurders met uitsluitend een rijbewijs B niet te ver gaat. Deze bestuurders kunnen namelijk gedurende het alcoholslotprogramma een personenauto blijven besturen. In sommige gevallen is het alcoholprogramma echter een te zware maatregel. Dat is in deze uitspraak het geval, waarin het gaat om een vrachtwagenchauffeur die voor zijn inkomen afhankelijk is van zijn rijbewijs C en door oplegging van het alcoholslotprogramma gedurende ten minste 24 maanden geen vrachtwagen mag besturen. Hierdoor dreigt de vrachtwagenchauffeur zijn baan en dus zijn inkomen te verliezen. In dit specifieke geval mocht het CBR dan ook geen alcoholslotprogramma opleggen, aldus de rechtbank.

Uitspraken

Meest gelezen berichten