Automobilist hoeft geen schadevergoeding te betalen ook al is hij van achter op motor gereden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Automobilist hoeft geen schadevergoeding te betalen ook al is hij van achter op motor gereden
Alkmaar, 21 juni 2016

De kantonrechter wijst de vordering tot het vergoeden van onder andere schade aan de motor af ook al is de bestuurder van achter op de motor gereden.

Een motorrijder komt op de snelweg A9 ter hoogte van Heemskerk plotseling tot stilstand doordat zijn remmen ‘vastslaan’. Hij is niet in staat de motor naar de kant te sturen en laat daarom de motor staan en rent naar de berm. Een achteropkomende bestuurder kan de motor niet ontwijken en rijdt deze aan. Beide motorvoertuigen zijn total loss.

De motorrijder vindt dat de automobilist de auto tot stilstand had kunnen brengen als hij zich niet had laten afleiden door de rennende motorrijder en vordert daarom via de rechter € 3.120,00 aan schade, € 74,42 aan expertisekosten en € 444,40 aan gemaakte buitengerechtelijke kosten van de automobilist

Beslissing kantonrechter

Het enkele feit dat de aanrijding heeft plaatsgevonden betekent nog niet dat de achteropkomende automobilist aansprakelijk is voor de schade. Een bestuurder moet wel bedacht zijn op bijvoorbeeld filevorming maar niet op een onverwacht obstakel op de weg zoals op de snelweg geparkeerd staande motoren of auto’s.

De automobilist heeft niet kunnen zien dat er gevaar dreigde en heeft daardoor zijn snelheid niet kunnen aanpassen. De automobilist reed niet harder dan de ter plekke maximum toegestane snelheid. Dat andere auto’s de motor wel hebben kunnen ontwijken, maakt dit niet anders omdat die andere voertuigen wellicht geen voorliggers op korte afstand hadden. Dat de automobilist werd afgeleid doordat hij naar de rennende motorrijder keek, kan ook niet leiden tot aansprakelijkheid van de automobilist. Iedere automobilist zou dit in dezelfde omstandigheden doen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten