Celstraf en TBS met voorwaarden voor het gooien van hete olie over echtgenote

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Celstraf en TBS met voorwaarden voor het gooien van hete olie over echtgenote
Alkmaar, 17 november 2015

De rechtbank heeft op 17 november 2015 TBS met voorwaarden opgelegd aan een 55-jarige man uit Purmerend. Daaraan voorafgaand moet de man 290 dagen gevangenisstraf uitzitten met aftrek van de tijd die hij al in voorarrest heeft doorgebracht. De rechtbank acht bewezen dat hij op 12 februari 2015 zijn vrouw heeft overgoten met hete olie. De vrouw heeft daardoor ernstige brandwonden opgelopen aan gezicht, hals en borst en is enige tijd opgenomen geweest in het Brandwondencentrum in Beverwijk. Zij is inmiddels van hem gescheiden.

Bewezenverklaring

De rechtbank vindt, net als de officier van justitie en de advocaat van de verdachte, dat er geen sprake is van poging tot moord of doodslag. Daarvan wordt de man vrijgesproken. De rechtbank beoordeelt de handelwijze van de man als zware mishandeling maar wel met de strafverzwarende omstandigheid dat hij met voorbedachte raad zijn toenmalige vrouw het letsel heeft toegebracht. De rechtbank heeft vastgesteld dat de man, die al olie in een koekenpan op het vuur had staan, welbewust meer olie aan de pan heeft toegevoegd en heeft verhit, zodat het voldoende was om haar brandwonden toe te brengen. Tijdens die handelingen heeft de man voldoende tijd gehad om bij zichzelf te rade te gaan en te stoppen met wat hij deed, aldus de rechtbank.

TBS met voorwaarden

Deze strafoplegging houdt in dat de man direct aansluitend aan zijn gevangenisstraf voor behandeling zal worden opgenomen in een forensisch psychiatrische kliniek. Aan de man is géén dwangverpleging opgelegd maar een fors aantal voorwaarden waaraan hij zich zal moeten houden, zoals langdurige behandeling, verplicht reclasseringscontact (ook na afloop van de behandeling in het kader van nazorg) en een contactverbod met zijn ex-vrouw en thuiswonende kinderen.

Strafmaat

De TBS met voorwaarden is opgelegd conform het advies van de deskundigen (psycholoog/psychiater). Zij kwamen tot de conclusie dat de verdachte lijdt aan een ziektebeeld met waanideeën en verminderd toerekeningsvatbaar is. De daarnaast aan de man opgelegde gevangenisstraf is wat lager dan geëist door de officier van justitie gelet op de persoonlijke omstandigheden van de man. De uitspraak is direct uitvoerbaar verklaard omdat de kans op herhaling groot wordt geacht. Daarmee wordt voorkomen dat een eventueel hoger beroep de TBS met voorwaarden opschort.

Schadevergoeding

De rechtbank heeft aan de ex- echtgenote van de man een immateriële schadevergoeding toegekend van € 12.500,- . Vaststaat dat de vrouw ernstige brandwonden heeft opgelopen. Uit de op zitting namens haar voorgelezen slachtofferverklaring is gebleken dat zij nog dagelijks de nare gevolgen ondervindt van de weerzinwekkende daad. Zij heeft een huidtransplantatie moeten ondergaan en heeft littekens overgehouden. Zij heeft veel pijn gehad en de gebeurtenis heeft geestelijk een enorme impact op haar gehad. Daarnaast is aan haar een materiële schadevergoeding toegekend van € 1.209, 99.

Uitspraken

Meest gelezen berichten