Celstraf voor vrouwenhandelaars in zaak Sierra

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Celstraf voor vrouwenhandelaars in zaak Sierra
Alkmaar, 03 februari 2012

Alle vijf verdachten in de mensenhandelzaak Sierra zijn door rechtbank Alkmaar veroordeeld tot celstraffen. De rechtbank acht bewezen dat de hoofdverdachte G. en twee medeverdachten P. en I. vier jonge Bulgaarse vrouwen uit arme families naar Nederland hebben gebracht om ze vervolgens gedwongen in de prostitutie te laten werken. De rechtbank acht eveneens bewezen dat G. samen met zijn mededaders in 2007 nog eens zeven Bulgaarse vrouwen heeft gedwongen dan wel bewogen in de prostitutie werkzaam te zijn.  Een vierde verdachte V. heeft een korte periode meegeholpen aan deze vorm van mensenhandel. Zowel hoofdverdachte G. als de medeverdachten P., I. en V., allen afkomstig uit Bulgarije, worden verweten lid te zijn van een criminele organisatie. De vijfde verdachte A. heeft zich als medeplichtige schuldig gemaakt aan het behulpzaam zijn bij de mensensmokkel door tweemaal een schijnhuwelijk aan te gaan.

Celstraffen

De hoofdverdachte G. krijgt van rechtbank Alkmaar een onvoorwaardelijke celstraf van zes jaar en negen maanden. De medeverdachten P. en I. moeten drie jaar en tien maanden uitzitten. Medeverdachte V. krijgt een gevangenisstraf van vijftien maanden en de medeplichtige verdachte A. krijgt vijftig weken celstraf opgelegd waarvan twaalf weken voorwaardelijk. De rechtbank heeft gevangenneming bevolen van de vier Bulgaarse veroordeelden.

Ontvankelijkheid Openbaar Ministerie

Al eerder stond de mensenhandelzaak Sierra op de zittingsagenda van rechtbank Alkmaar. De rechtbank oordeelde op 16 november 2009 het OM niet-ontvankelijk omdat niet alle informatie was verstrekt terwijl de rechtbank daar expliciet om had gevraagd. Het OM ging met succes in hoger beroep bij het Hof in Amsterdam die de Sierra-zaak terugverwees voor behandeling. Ook nu werd door de verdediging bepleit het OM niet-ontvankelijk te verklaren maar de rechtbank vond daar onvoldoende grond voor. Wel is de rechtbank van mening dat de behandeling van de zaak meer dan nodig vertraging heeft opgelopen doordat het OM onvoldoende de regie heeft gevoerd. Bij de strafoplegging heeft de rechtbank daarmee beperkt rekening gehouden, omdat de complexiteit van de zaak en het horen van getuigen in binnen- en buitenland ook veel tijd in beslag nam en de verdachten slechts kort in voorlopige hechtenis hebben gezeten.

​Uitbuiting en geweld

De rechtbank oordeelt dat de verdachten de lichamelijke en geestelijke integriteit van de slachtoffers op grove wijze hebben geschonden en dat ze op ernstige wijze inbreuk hebben gemaakt op de persoonlijke vrijheid van de vrouwen. In totaal werden vanaf 1 januari 2000 tot juli 2007 elf vrouwen gedwongen dan wel bewogen tot prostitutie waarbij zijn hun verdiensten moesten afstaan. Ze moesten lange dagen werken, vaak meer dan vijf dagen per week. De organisatie maakte gebruik van geweld en oefende veel dwang uit. De vrouwen mochten vaak pas stoppen met werken als een minimum bedrag was verdiend.   De vrouwen die de Nederlandse taal niet spreken, waren overgeleverd aan hun daders. Hierbij ging het zover dat één van de slachtoffers zich door verdachte P. heeft laten dwingen tot abortus. Overigens hebben zeven van de vrouwen zich op het standpunt gesteld dat ze geen slachtoffers waren van uitbuiting, maar zelfstandig werkende prostituees zijn. De rechtbank heeft vooral op basis van de afgeluisterde telefoongesprekken geconcludeerd dat daarvan geen sprake was.

Nadere informatie
Persvoorlichter mr. Nicole Reijnen, 06-18307349

Uitspraken

Meest gelezen berichten