Digitaal procederen in asiel en bewaringszaken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Digitaal procederen in asiel en bewaringszaken
Haarlem, 12 oktober 2015

Vanaf 19 oktober kunnen alle vreemdelingenadvocaten asiel- en bewaringszaken digitaal indienen. De zaak wordt dan behandeld bij één van de 7 rechtbanken die digitaal werken, waaronder de rechtbank Noord-Holland. De andere rechtbanken zijn Amsterdam, Limburg, Noord-Nederland, Oost-Brabant, Overijssel en Zeeland West-Brabant. Het digitaal indienen van asiel- en bewaringszaken is nog vrijwillig.

​Voorlichtingsbijeenkomsten

De Rechtspraak organiseert 5 voorlichtingsbijeenkomsten, verspreid over Nederland, over het digitaal procederen in asiel- en bewaringszaken. Tijdens de bijeenkomst wordt aan de hand van een presentatie en demonstratie uitgelegd hoe het systeem werkt, wat een advocaat nodig heeft om digitaal te kunnen procederen en hoe een (digitale) zitting verloopt. Ook is er ruim gelegenheid om vragen te stellen.

Data en locaties voorlichtingsbijeenkomsten

DatumTijdLocatieAdres
Di 27-1017.15-19.30Rb AmsterdamParnassusweg 220, Amsterdam
Di 3-1116.00-18.00Rb OverijsselSchuurmanstraat 2, Zwolle
Do 5-1116.00-18.00Rb GelderlandWalburgstraat 2-4, Arnhem
Ma 9-1117.15-19.30Rb Oost-BrabantLeeghwaterlaan 8, ‘s-Hertogenbosch
Di 1-1216.00-18.00RotterdamWilhelminaplein 100-125, Rotterdam

Gezien het tijdstip wordt een hartige snack aangeboden.


Advocaten kunnen zich aanmelden voor de datum en locatie die het beste schikt. Zij kunnen zich vóór 20 oktober aanmelden met een e-mail naar kei@rechtspraak.nl, onder vermelding van de kantoornaam en het aantal personen. Als er specifieke vragen zijn, kunnen deze in de aanmeldingsmail worden vermeld.

Ervaring opdoen met digitaal procederen

Omdat de digitale procedure voor asiel- en bewaringszaken nog niet verplicht is, kunnen vreemdelingenadvocaten vanaf 19 oktober zelf kiezen welke zaken zij digitaal willen indienen. Op die manier kunnen zowel vreemdelingenadvocatuur als Rechtspraak in een rustig tempo wennen aan digitaal procederen.
 
Vanaf medio januari 2016 sluiten ook de overige rechtbanken Gelderland, Den Haag, Midden-Nederland en Rotterdam aan. Als de wetgeving voor digitaal procederen is aangenomen door het parlement, wordt digitaal procederen in asiel- en bewaringszaken verplicht voor advocaten.
 
De invoer van het digitaal procederen in asiel- en bewaringszaken is onderdeel van het moderniseringsprogramma Kwaliteit en Innovatie (KEI) en staat los van actuele gebeurtenissen rondom de instroom van vluchtelingen. Meer weten over digitaal indienen asiel- en bewaringszaken? Kijk op rechtspraak.nl/modernisering.

Uitspraken

Meest gelezen berichten